Connect with us

Uudised

Rohusaar pääses metsapõlengust

Paulo Caldeira
Portugalis elav hiidlane Jaanus Rohusaar pääses koos kaaslastega napilt maastikutulekahju eest põgenema. “Ja ta tuli ja tuli ja tuli ja siis ainult jooksime – Thor, Mardo, mina ja koerad,” kirjutas ta pühapäeval oma Facebooki-lehel. “Ja siis kihutasime, tuli üle auto, õhku vähe ja nüüd ookeani ääres, vesi ühel pool. Saime kihutades pakku, leegid käisid üle auto.”

Rohusaar kirjutab, et tema maja õnneks maha ei põlenud, sai ainult tulekahjustusi, ning nimetab seda imeks. “Kõik on põlenud, aga maja on alles, sõprade maja samuti,” kirjutas Hiiumaal aastaid arhitektina töötanud mees.
Portugalis on maastiku­põlenguis hukkunud vähemalt 61 inimest, osa ohvreid hukkus autodes, kui nad püüdsid leekide eest põgeneda, teatas CNN. Kannatada on saanud 54 inimest, sh kaheksa tuletõrjujat.
Portugali ametiisikud kirjeldasid tulekahju kui viimaste aastate suurimat maastiku­põlengu tragöödiat. Tuli hakkas levima Pedrogao Grande linnast ja sundis selle elanikke põgenema.
“Paljud autod ei pääsenud minema ja inimesed põlesid autodes surnuks,” ütles siseminister Jorge Gomes. Osa inimesi suri vingugaasi­mürgitusse.
Omavalitsuse juht Valdemar Alves ütles, et piirkonnas on alasid, mis on täielikult leekidest ümbritsetud ning seal ei jätku põlengu kustutamiseks tuletõrjujaid. “Hukkunute arv on šokeeriv,” sõnas ta. Ohvrite arv võib veelgi suureneda, kuna päästjad alles kontrollivad põlengualasid.
Portugali presidendi Marcelo Rebelo de Sousa sõnul on päästjad teinud kõik, mis on nende võimuses.
Metsatulekahjude ohu eest hoiatati Portugalis päev enne laupäevast suurpõlengu algust.
Eelmisel aastal võitlesid tuhanded Portugali tuletõrjujad kõikjal üle riigi puhkenud vähemalt 12 metsapõlenguga. Mullu sai Madeiral põlenguis surma kolm inimest, 1000 inimest evakueeriti.

Veel lugemist:

Persoon

Kärdla linna haljastuse eest hoolitsevad Mai Sinilaid ja Sirje Voitka lähevad lausa hoogu, kui hakata arutama teemal, mis teeb Kärdlast Kärdla või milline on...

Fotogalerii

Hiiumaa motoklubi Insula Deserta tegi laupäeval reisi Heltermaale, kus kasiti Ranna-Ellaks kutsutavat kuju. Lisaks külastasid motomehed üheskoos ka Hiiumaa maakauplusi. Fotod Eike Meresmaa

Arvamus

Kui President Alar Karis 11. oktoobril 2021. aastal ametisse astus, ütles ta oma kõnes: „Minu üheks ideaaliks on tark rahvas.“ Seda kuuldes tundsin, et...

Ahto ilmajutud

Järgnevatel päevadel sademeid oodata ei ole. Ööd on jahedad, kuid päevad päikese kaasabil soojemad.   Reedel (03.05) on nõrgenev kõrgrõhkkond Eesti kohal ja selle...