Jälgi meid
Tüür bänner

UUDISED

Kamane kalasupp

Eit ütleb, et tema on oma elu ajal nii palju süia teind, et ei tema viitsi enam vaaritada, mäkerdada ja käkerdada.
Noh, a’ kuna mina ikka nigust miskit lobi tahaks, siis ongi sedase, et sageli pian ma ise süia tegema. Söön ise ja eit sööb kah üldiselt hiameelega. Mõnikord küll ütleb, et misasja sa küll kokku segad ja keedad, kesse siis niimoodu teeb? Kesse teeb, kesse teeb… Juss teeb! Suskan aga kokku, mis ette jääb ja enamaste kõlbab süia küll.
Einoh, eks mõnikord lähe nihu kah. Kunagi tegin kõrvitsa putru, kui eit sanatoorjumis oli. Tuli ilus kuldkollane ja nii vastikult imal, et see tuli minema visata. Ei hakand sellega koeragi piinama.
Teinekord jälle praadisin banaani sibulaga. Noh, olin kuuld, et lõunamaades tehakse banaanist igast soolaseid roogasid. A’ ma’i tuld selle piale, et selleks piavad teistmoodu, jahubanaanid olema. See magusbanaan sibulaga oli nii jube, et selle pidin kah ära viskama. Ehk küll ma’i salli söögi ära viskamist mitte üks põrm.
Nii. A’ nüüd minu uue reptsepti juure. Oli sedase, et tuli kalasupi isu. Päris kala pold kätte saada ja ega väga poleks viitsind soomustada ja puhastada kah. A’ külmakambris oli pangassiuse vileesid. Siuke hele ja maitselt hale kala. Viskasin soolaga keema. Hmh, kalamekki oli õite napilt, rohkem soola maitse. Lisasin tubliste porrulauku, siis kartulast, porgandit, hiinakapsast. A’ tiab mis väga maitsekaks ikka ei läind. Nüüd uhasin sisse päevalilleõli. Seda rafineerimatta poslamaslat. Annab maitset ja olevat tervislisem kui need töödeldud õlid.
Ja siis paksenduseks leitsin kapinurgast koti põhjast rukki kama. Ja pipart panin. Maitset hakkas tulema. A’ kole vedel oli ikka veel, siristasin siis mannat juure.
Väga omapärakuliselt hia maitsega löga tuli, tiate! Õite õrnalt oli ikka kala maitset kah, tubli vurfi andis rukki kama. Sihukse, et leiba pold kõrvale vajagi. Eit küll algul oli kole kõhklev, et kalad-kapsad-kamad kokku suratud, a’ sõi ja välja ei sülitand.
Hmh, ma võiks sedase varste oma reptsepti raamatu välja anda. A’ iseasi, palju siukseid on, kes minu imelikkusi söökisi järele söandaks teha.
Muideks, see supp hakkas hiljem natust moonduma. Kui esimine päev andis kama rukki maitse, siis teisel päeval oli see asendund pigem õrna herne mekiga. Hernes on ju kah üks kama koostise osa. Sobisivad ka kala ja hernes siiski hiaste kokku.
Igastahes lõppu panen ma samuse viimase vaimu sünnitise koostise haaval kirja, et oleks selge ülevaade.

Veel lugemist: