Jälgi meid

UUDISED

Hiiumaa tootjad murravad saarelt välja

Argo Nurs
Hoolimata sellest, et Hiiumaa ettevõtjatel on oma toodangu mandril turustamine kulukas ja keeruline, saab ka mujal Eestis üha enam hiiumaiseid tooteid osta.
Saare ilmselt suurim toidutööstusettevõte Hiiumaa Köök ja Pagar teenib koguni poole oma müügitulust mandril. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antonsi sõnul on ka ettevõtte edaspidised plaanid ambitsioonikad: “Kui eelmisel aastal kasvatasime mandrile müügi osakaalu 20 protsenti, siis selle aasta plaan on mandrituru müügikasv 24 protsenti.”
Ettevõtte suurimad müügi­artiklid mandril on magustoidud, Hiiumaa rukkileib, Hiiumaa leib ja Talusai.
Hiiumaa Köök ja Pagar tooted on müügil kõigis Coop Maksimarketites ning suuremates Coop Konsumites, AS Prisma Peremarketites, Tallinna ja Tartu Kaubamajas, Stockmannis ja ABC Supermarketites. “Parim valik meie tooteid on müügil Lasnamäe, Laagri ja Pärnu Maksi­marketites, kus Hiiumaa Köök ja Pagar toodetele on päris oma riiulipinnad,” märkis Antons.
Kvaliteetset toodet märgatakse
Hiiumaa käsitööseepide, muude ihuhooldustoodete ning käsitööjookide tootja Heli Hahndorf OÜst Tahe sõnas, et peamine on teha kvaliteetne toode, mida ka mujal märgatakse. “Oluline on kasutada ja väärtustada kohalikku toor­ainet, sest ka klient väärtustab seda,” lisas ta.
Hiiuihuhoolduse kaubamärgi toodetest turustatakse väljaspool Hiiumaad koguni 70 protsenti. Suurimateks müügiartikliteks mandril on käsitööseebid ja mokamäärded.
Hahndorfi sõnul on Hiiu­ihuhoolduse sarjal ka mitmeid edasimüüjaid. Näiteks Loodus­pere poed üle Eesti, Hää Eesti kauplus Viru tänaval ja Tallinna lennujaamas, Ehe ja Ehtne käsitööpoed Tallinnas, Pärnus, Haapsalus ja Viljandis. “Lisaks on meil omal värskelt valminud
e-pood,” rääkis Hahndorf.
OÜ Tahe teine tootesuund on käsitööjoogid, millest 30 protsenti turustatakse väljaspool Hiiumaad. Suurimateks müügiartikliteks on suurtes pudelites mullijoogid, mida pakuvad mitmed cateringi firmad erinevatel vastu­võttudel. “Eriti populaarne on EV100 mullijook leedri ja õunaga – ilus, pidulik ja alkoholivaba,” ütles Hahndorf.
Hiiumaa käsitööjooke saab mandril osta Tallinna Kaubamajast ja mõningatest restoranidest, näiteks Pärnus Ammende Villa restoranis või Tallinnas SaltRestoranis, aga ka Evelin Ilvese kodu­restoranist Roog. “Või siis loota, et pakutakse cateringina just sellel üritusel, kus teie viibite,” naljatas Hahndorf.
Mandrile transport keeruline ja kulukas
Kuna toodete mugav ja mõistlik transport mandrile on praegu veel lahendamata, on Hahndorf seisukohal, et ollaksegi Hiiumaa väiketootja, kelle tooteid saabki enamasti ainult siit, väikeste eranditega muidugi.
Samas ütles ta, et kui toode on eriline ja teistsugune, ei ole mandri turule pääsemine keeruline. “Näiteks oleme meie ainukesed leedrilimonaadi tootjad, samuti on meil ainuke kadakalimonaad Eestis,” märkis Hahndorf.
Ainukese probleemina tõi ta toote hinna, mis lisanduva ülemeretranspordi kulu tõttu on tihti kõrgem kui mandri ettevõtjatel. Hahndorf tõi näiteks klaastaaras tooted, mille transport on kulukam ja seetõttu ka müük mandril kõrgema hinna tõttu raskendatud.
Lahenduseks ettevõtjate koostöö
Hõbekala külalistemaja, kalakohviku ja kalaköögi üks eestvedaja Kätlin Kiisk ütles, et Hiiumaa väikeettevõtjal pole mandri turule sisenemine kerge: “Esmalt pead ennast tõestama, väga palju suhtlema ja järjepidevalt turundusega tegelema.”
Kõige keerulisem on aga tema hinnangul väiketootjal oma tooteid mandrile transportida, sest kogused ei ole piisavalt suured, et tekitada kindlat rutiini. “Pead olema pidevalt valmis reageerima ja väikeste koguste transport on ühe tooteühiku kohta väga kulukas,” märkis Kiisk.
Tema sõnul on Hiiumaale tekkinud palju väiketootjaid, kes oma toodangut mandril turustavad ja nad peaksid omavahel tegema rohkem koostööd. “Näiteks võiksime teha ühise platvormi, kust inimesed saavad tellida head Hiiumaa toitu ja MTÜ või muu ühenduse, mille alt oma tooteid turustada,” pakkus Kiisk lahendusi.
Kasv tugineb mandri müügile
Väikesest kalakohvikust Kalanas mere ääres alguse saanud Hõbekala Köögi põhitoodeteks on marineeritud räimed ja vähemalt 80 protsenti toodangust müüakse mandrile. “Kindlasti soovime suurendada oma tootlikkust vähemalt kaks korda ja seda saab aastaringselt teha ainult mandrile müües,” tõdes Kiisk.
Hiiumaal on ettevõttel aasta­ringselt hea koostöö Hiiumaa tarbijate ühistu kauplustega ning kauplusega Kala ja Võrk. “Suvel pakume oma kalatooteid palju ka meie külalistemajas ja kalakohvikus,” lisas Kiisk.
Suurimad müügiartiklid mandril on kadaka-, sibula-, sinepi- ja tsitruseräimed. Kiisa sõnul võiks olla turgu ka värskest kalast toodetele, näiteks äkisele ja soolakalale, aga nemad keskenduvad siiski oma hõbedasele kalale ehk räimele.
Väljaspool Hiiumaad on Hõbekala köök võtnud suuna väiksematele kauplustele ja taluturgudele, kus pakutakse kohalikke, kvaliteetseid ja käsitööna valmistatud tooteid. “Näiteks Toiduhaldjad Nõmme turul pakuvad Hiiumaist kaupa, Hää Eesti asi müüb Eesti tooteid kaasa välis­turistile, NOP kohvik-pood väärtustab kohalikku toor­ainet ja tervislikku toitumist,” loetles ta. Samuti on Hõbekala köögi tooted saadaval Stockmanni ja Kaubamaja toiduosakondades.
Mandrile turustajaid rohkem
Lisaks eelpoolnimetatuile on veel teisigi Hiiumaa ette­võtjaid, kelle toodangut mandri poelettidel kohata võib.
Nii jõuab mandrile Hiiumaa lihatööstuse toodang – värske ja külmutatud lihaveise liha, värske ja külmutatud talle- ja lambaliha. Lisaks lihaveise-, talle- ja lambalihast hakk­liha. OÜ Hiiumaa Lihatööstus toodang on müügil Rimi keti “Talu toidab” maheosakonnas, samuti ka Mahemarketis ja Ökosahvris.
OÜ Hiiu Gourmet viib mandrile Hiiumaa metsadest korjatud taimedest ja marjadest kodusel meetodil valmistatud siirupeid, maitse­segusid, sinepeid, glögisid jms. Viimati on valminud sarja “Rannarahva maitsed” sinep, pipar ja näpusool ning supermaitsesegu “Armastusega Hiiumaalt”. Hiiu Gourmet tooteid leiab parvlaevadelt Tiiu ja Leiger, Tallinna Kauba­maja Toidumaailmast ja Pärnu taluturult.
Veel saab mandril osta natu­raalset Triinu õunamahla, mida toodab Triinu Schneideri samanimeline osaühing. Mahla leiab parvlaevadelt, poodidest Talu Toidab üle Eesti, aga ka parimatest restoranidest.

Veel lugemist:

UUDISED

Ettevõtte juhataja Kaja Antonsi sõnul on Kärdlas, Heltermaa maantee 16 asuvad tootmisruumid kitsaks jäänud ning käima on lükatud laienemisprotsess. Kümne aastaga, mis on möödunud...

UUDISED

Majaseinte kaunistamine kunstnikelt tellitud joonistustega pole Hiiumaal veel väga levinud. Tallinnas, Tartus ja Võrus on neid juba küll. Hiiumaa tarbijate ühistu juhataja Kaja Antonsi...

UUDISED

Täna [22. märtsil – toim] täitub neli aastat päevast, mil kõik Hiiumaa Köök ja Pagar teada-tuntud tooted hakkasid väljuma uhiuuest tootmiskompleksist. Uute ruumide valmimine...