Connect with us

Tervis

Koolid jätkavad tavaõppel

HIIUMAA GÜMNAASIUM
Koroonapandeemia on puudutanud nii Hiiumaa perearste, haiglat kui laste­asutusi, praeguseks jätkavad Kärdla koolid peale pisikest pausi tavaõppel.
Hiiumaa kriisikomisjoni juht Hergo Tasuja ütles, et teisipäeva, 17. novembri õhtul jõudis gümnaasiumisse teade, et üks 10. klassi õpilane on andnud positiivse proovi. Kuna õpilane oli kodus juba alates 11. novembrist, oli kool koduõppel vaid ühe päeva ehk eile kui õpilased valmistusid arvestusteks, täna toimuvad arvestused ja homme läheb töö koolis edasi tavapäraselt.
Terviseameti andmetel ei ole Kärdla põhikooli õpilaste ja töötajate hulgas Covid-positiivseid testitulemusi lisandunud ja kool on tagasi tavaõppel.
Käina Kool on keelanud koolipäeva ajal võõrastel majas viibimise. Vähemalt kuni novembri lõpuni toimuvad sündmused ainult oma kooli piires, õppereise mandrile ei korraldata ning koolidevahelistel võistlustel ei osaleta.
Käina lasteaed avas eile uuesti nii Mukude kui ka Naksakate rühma. Kuna Covid-positiivsed töötajad sel nädalal tööle ei tule, asendavad neid oma rühma ja ka maja teised töötajad.
Mujal saare haridusasutustes jätkub tavapärane töö.
Möödunud nädalaga lisandus Hiiumaale viis Covid-positiivset isikut. Kõik viis on nakkuse saanud perekontaktist ja olnud juba eelmisest nädalast lähikontaktsena isolatsioonis, teatas kriisikomisjoni aseesimees Piret Sedrik.
Esmapäeva hommikuks oli Hiiumaal terviseameti jälgimisel 19 Covid-19 positiivset ja 58 lähikontaktset. Kokku on 28. oktoobril alanud koroonaviiruse puhanguist alates Hiiumaal olnud 47 koroonatestile positiivse vastuse saanud isikut.
Sedrik ütles, et Hiiumaal praegu haiguskollet tervise­ameti mõistes enam ei ole, on üksikjuhtumid, mida ise­loomustab kiire levik ja vähesed sümptomid. Enamus viimase kahe nädala nakatumisi on toimunud kas pereringis või töökohtadel. Mitme juhtumi puhul on otsene kontakt nakatunuga jäänud selgusetuks.
“Vaid ühiselt hoolides – hajutades ja maski kandes – saame jätkata võimalikult tavapärase elukorraldusega,” nentis Sedrik.
Karmimad piirangud
Vabariigi valitsus karmistas eilsest koroonapiiranguid, uued meetmed hakkavad kehtima tänasest. Kohustuslik on maski kandmine või nina ja suu katmine avalikes siseruumides, laiendatakse nn 2+2 reeglit ja vähendatakse osalejate piirarvu avalikel üritustel. Koroonaepideemia epitsentrites Harjumaal ja Ida-Virumaal hakkavad kehtima rangemad meetmed kui mujal Eestis. Uusi piiranguid toetab valitsuse teatel nii terviseamet kui valitsust nõustavad teadlased.
Peaminister Jüri Ratase sõnul on koroonaviiruse levikuga seotud olukord Eestis muutumas kriitilisemaks, seda eriti meditsiinisüsteemi toimepidavuse mõttes.
“Koroonaviiruse epideemiline levik Eestis seab meid paratamatuse ette võtta kasutusele rangemad piirangud, et tagada Eesti tervishoiusüsteemi toime­pidevus ja ravi kättesaadavus igaühele ka Covid-19 haigete arvu jätkuval suurenemisel. Meil on võimalus kõigi ühiste pingutustega pidurdada nakkusnäitaja kasvu, selleks peab järgima valitsuse kehtestatud piiranguid ning käituma mõistlikult ja teineteist hoidvalt,” ütles Ratas. “Peame praegu kõik pingutama selleks, et saaksime jõulupühad veeta koos oma lähedastega. Jätame suured pühadeüritused järgmisse aastasse ja veedame need jõulud kitsamas pere­ringis.”
Ööpäevaga suri neli inimest
Möödunud ööpäevaga andis Eestis koroonaviiruse proovi 3735 inimest, kellest 232 osutus uueks nakatunuks ning suri neli inimest, selgub tervise­ameti eilsetest andmetest. Haiglaravil on 154 inimest, mis on juba rohkem kui kevadise haigestumis­laine tipphetkel.
Kui lähtuda esmaspäevasest 154 ehk n-ö aktiivsetest hospitaliseeritutest, siis seda on kolme võrra rohkem kui 12. aprilli 151 inimest.
Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta oli esmaspäeval 278,64.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....