Connect with us

Uudised

PERH võtab kasutusele EKA tudengite disainitud visiirid

Mihkel-Emil Mikk
Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) lõi käed Eesti Kunsti­akadeemiaga ning ostab esmalt 1000 tootedisaini tudengite loodud kaitsevisiiri, mida hakkavad kasutama Regionaalhaigla COVID ja intensiivravi osakondade töötajad.
Kokku on Regionaalhaiglal plaanis soetada 4000 visiiri.
Regionaalhaigla infektsioonikontrolli talituse juhi dr Mait Altmetsa sõnul on kaitsevisiiridest haigla eesliini töötajatele palju abi. “Meil on hea meel, et disaini­tudengid nii kiirelt ja süsteemselt tegutsesid ning tulid välja hästi toimiva kohaliku lahendusega,” lausus dr Altmets. “Oleme neid kaitsevisiire testinud ja igati rahul.” Tudengite disainitud visiire testisid haigla intensiivravi keskuse töötajad.
EKA tudengid tulid appi
Kaitsevisiiride idee sündis märtsi lõpus toimunud häkatonil, mille Eesti Kunsti­akadeemia tootedisaini tudengid otsustasid korraldada just selleks, et tulla appi koroonakriisiga eesliinil võitlevatele tervishoiutöötajatele ja kliendi­teenindajatele olukorras, kus isikukaitsevahenditest on pidevalt suur puudus.
Häkatonil lähtuti terviseameti nõuetest – visiir peab katma kogu näo, kaitsma limaskesta, seda peab saama puhastada alkoholi sisaldava desovahendiga ja see peab sobima ka prillikandjatele. Tudengid lõid lahenduse, mida saab kiiresti ja kohe toota suurtes kogustes ka neis ettevõtetes, kus sellega igapäevaselt ei tegeleta – nt pakendi- ja reklaamitööstuses – kasutades olemasolevaid materjalivarusid. Proto­tüüpidele leiti ka esimesed tootmisest huvitatud ettevõtted, nt üks trükikoda saaks kohe valmistada 4000 visiiri.
Regionaalhaigla valis häkatonil loodud lahendustest välja Hanna-Liisa Haukka ja Lõmaš Kama prototüübi, mis koos esimese kursuse tudengite Karl Kuke ja Erik Veelmaaga arendati nädalaga välja toodetavaks lahenduseks ja leiti tootmisettevõte.
Häkatonil osalesid toote­disaini 1. ja 2. kursuse tudengid ning neid nõustasid Regionaalhaigla meedikud, insener-külalisõppejõud Andres Uuetoa ja EKA töötajad Mihkel-Emil Mikk, Mihkel Mäll, Maarja Mõtus ja Heikki Zoova. Prototüübid valmisid tudengite kodus ja lõplikke detaile valmistas kaugtellimuse teel EKA prototüüpimise labori juhataja Madis Kaasik.
Mikk: Sündis mitu lahendust
Üks juhendajatest, Kärdlast pärit Mihkel-Emil Mikk on Eesti Kunstiakadeemias tööstus­disaini eriala külalisdotsent ja bakalaureuse õppekava juht.
Koos Mihkel Mälliga on neil MI/KL tööstus­disaini stuudio, mis pakub ettevõtetele toote-/ tööstusdisaini, disainijuhtimist, keskkonna­disaini ning pakendi­disaini teenuseid.
Mihkel-Emil ütles, et võttes arvesse ajaraami – idee häkaton korraldada tekkis neljapäeval ja juba nädalavahetusel käis töö – ületasid tulemused kõvasti ootusi: “Potentsiaalseid lahendusi sündis mitu, aga lõpuks kasutusse läinud lahenduse eeliseks oli lihtsus nii tootmise, koostamise kui ka kasutamise mõttes.”
Mikk lisas, et mitu head ideed jäi veel ka lauale, mida edasi arendades oleks olnud samuti võimalik kasutusse võtta.
Visiire toodab Pakendikeskus ja neid on võimalik sealtkaudu ka tellida. Samuti ollakse tänulikud, kui leitaks veel tootmispartnereid, kel võimalik kiivreid lehtplastikust stantsida. Kui soov ühendust võtta, siis seda on võimalik teha meiliaadressil visiir.eka@gmail.com

Hede Kerstin Luik
PERHi kommunikatsiooniteenistus
Katrin Sarapuu
Hiiumaa arenduskeskus

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...