Connect with us

Uudised

Tantsijad pöörasid 100 aasta liivakella hiidlase eestvedamisel

Facebook
Täpselt sada päeva enne Eesti Vabariigi sajandat sünnipäeva andsid 750 rahvatantsijat Tallinnas Vabaduse väljakul etenduse ning moodustasid 100 aasta liivakella kontuuri.
Lavastuse käigus pöörasid rahvatantsijad liivakella tantsu abil kujundlikult ümber. Ettevõtmise koreograaf-lavastaja oli Käinast pärit Rauno Zubko.
Rauno Zubko sõnul tuli projekti algne initsiatiiv EV 100 toimkonnalt kõigest kaks nädalat enne sündmuse toimumist. “Nad kontakteerusid Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsiga, kes omakorda palusid minul projekti eest vedada ja lavastada,” rääkis Zubko.
Koreograaf-lavastaja leidis, et projekti elluviimine oli keerukas. “Kuna aega planeerimiseks ja teostamiseks oli äärmiselt vähe ning paljugi antud lavastuses jäi lihtsalt lootuseks, et kõik õnnestub,” rääkis ta.
Zubko sõnul muutis projekti korraldamise keeruliseks ka asjaolu, et enne toimumist ei saadud paika täpset tantsijate arvu. “Vabaduse väljak oli nii minu kui ka tantsijate jaoks uus nii suure lavastuse tegemiseks ja eks neid raskendavaid faktoreid oli veel,” selgitas projektijuht.
Zubko sõnul teadis ta samas, et nii siirast soovist midagi head ja ilusat teha õnnestub kõik. “Tunne, mis tekkis tantsijate koostegemise sünergiast Vabaduse väljakul, oli võimas,” jagas lavastaja oma tundeid.
16. novembri tantsuetendus Vabaduse väljakul polnud Zubkole esimene kord midagi nii suurt lavastada. Ta on olnud tantsupidude liigijuht, väljakute tantsunumbrite lavastaja ning tantsude autor, seega massilavastuse loomine pole talle võõras. EV100 projekti aluseks oli 2014. aasta tantsupeol “Puudutus” tema poolt lavastatud liivakell.
Ühtlasi oli see sündmus rahvatantsijate ning Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.
Eesti riik saab saja­aastaseks järgmise aasta 24.veebruaril, juubelit aga tähistatakse 2017. aasta aprillist kuni 2020. aasta veebruarini. Selle raames saavad kõik mõne toreda ettevõtmise näol teha Eestile pühendatud kingituse.

Veel lugemist:

Galerii

Traditsiooniliselt 1. mail peetava Kärdla päeva põhiürituseks kujunes linnajooks, mille võitsid Karl Johan Kastein ja Anni Kingsepp. Kultuurikeskuses peeti endise linnapeade osavõtul visioonikonverentsi ning...

Nööbist kinni

Kes tohib Hiiumaa vallavalitsuses kasutada kütusekaarti? Kas osavallavanematel on kütusekaart? Kas varasemalt (enne Aivar Viidiku juhtumit – R.V) on täheldatud kaartide väärkasutamist? Kuidas on...

Uudised

Neli aastat pole vald ohtlike jäätmete kogumisringi tellinud ja nüüdne osutas, kui suur vajadus tegelikult sellise teenuse järgi on, sest autod said enne täis,...

Digileht

Hiiu Leht 03. aprillil Eiffeli eelkäija sai 150 Ohtlike jäätmete ringil jäi ruumist puudu Kas osavallavanemal peaks olema kütusekaart? Kaks naist loovad Kärdlas ilu...