Jälgi meid

UUDISED

Lasteaiamajas avatakse salong-galerii

erakogu
Kärdlas, vabriku­väljaku vanas lasteaiamajas toimetavad uued asukad. Praegu käib hoone ühes osas remont ja detsembri­kuu keskel avatakse seal salong-fotogalerii.
Maja võtsid Hiiu vallalt 30 aastaks rendile MTÜ Hiiumaa Fotoprojekt ja OÜ Koosloome, mille omanik Moonika Pannal tegeleb käsitööga.
Ühingu liige Pääro Metsand selgitas, et neile üksi oleks see maja olnud liiga suur, suhteliselt kallis ülal pidada ja korrastada. Nii renditi see pärast lasteaia väljakolimist kahe peale ning Fotoprojekti majapoolest saab fotograafia- ja videograafiakeskus.
“Galerii sai tehtud selleks, et oma töid paremini esitleda, et inimestel oleks kuhu tulla, kui nad soovivad hankida kingitust või oma kodu seinte kaunistamiseks fotosid,” selgitas Argo Nurs, kes on ühingu üks asutajaid.
“Teeme seda koos Pääroga, kuna fotograafia on meie hobi ja meil on ühised arusaamad,” lisas ta. MTÜ sai asutatud selleks, et tulevikus hakata tegelema ka koolitustega. “Jah, ka ilma saaks, kuid nii tundub õigem. Meie eesmärk ei ole sellega niiväga teenida, kuivõrd katta kulutused, mis pildistades tekivad.”
Ruum ruumi haaval
Metsand rääkis, et maja korrastavad nad ise ja ruum ruumi kaupa: “Kuna ühing ei ole oma kolme eksisteerimis­aasta jooksul kasumit teenida jõudnud, siis teeme seda vähehaaval, oma tasku kõrvalt.”
Praegu on käsil galerii­ruumi remont. Avamine on tõenäoliselt detsembri keskpaigas. Milline ruum järgmisena käsile võetakse, selgub pärast seda kui üks valmis. “Vähehaaval sätime kogu maja nii, et seda oleks tore kasutada,” selgitas Metsand.
Praegu on Hiiu vallaga kokku lepitud, et esimese kolme aasta jooksul tehakse kiiremad tööd ja värvitakse välisfassaad. Samuti alustatakse akende korrastamist. Säästva renoveerimise spetsialistid hindasid, et kõik aknad on restaureeritavad. “Kolmekümneks aastaks on tööd küll,” kinnitas Metsand.
Samas tuleb iga liigutus kooskõlastada muinsuskaitseametiga, sest tegemist on 19. sajandi esimeses pooles ehitatud Kärdla kalevivabriku elamuga ehk ehitismälestisega.
Virtuaalreaalsuse loojad
MTÜ-l Hiiumaa Fotoprojekt on kaks asutajaliiget, Argo Nurs ja Krista Metsand, Pääro Metsand on tavaliige ja on ka kaks n-ö passiivset liiget.
Ühingu üks suuri eesmärke on Hiiumaa turundamine nii, et see oleks varustatud kaasaegse pildimaterjaliga. Praegu on koostöös sihtasutusega Tuuru ja LEADER programmi toetusel loomisel Hiiumaa fotopank. See peaks valmima detsembri jooksul – siis saab koduleht üles ja sinna hakatakse järjest fotosid lisama. “Kõik Hiiumaa turundamisest huvitatud isikud saavad neid kasutada,” kinnitas Metsand.
Olemas on juba üle paari tuhande Hiiumaa foto. Teemadering, mida fotodel kujutatakse, on lai. Metsand alustas looduse pildistamisega, Nurs spordivõistlustest. Praeguseks on mõlemad pildistanud kõikvõimalikke Hiiumaa üritusi alates Sõru Jazzist lõpetades jooksuvõistluste ja jalgpalliga, lisaks aerofotod ettevõtetetest. Pakutakse ka fotode väljaprintimise võimalust ja antakse välja Hiiumaa kalendrit.
Koostööd tehakse ka Hiiumaa turismiliidu ja kohaliku turismi infokeskusega. Uudisena teeb ühing Hiiumaa turismiliidu tehnikaga nn 360kraadiseid videosid. Turismiliitu toetas kalli ja unikaalse tehnika seotamisel ja koolitustel LEADER. Valmis videoid, mis loovad kohaloleku mulje, saab vaadata nn virtuaalreaaluse prillidega. Järgmisel aasta algul viib turismiliit esimesed 360kraadi võtted messidele Hiiumaad esindama.

Veel lugemist:

UUDISED

Lasteaedades on juba üht-teist tehtud, et lapsi rohkem liikuma saada – hommiku­tervitus ja mängu­aeg õues, uued õuemängu­asjad ja pikem õuesolekuaeg. Aprillis toimunud Kiputuskonverentsil võtsid...

UUDISED

Suve algul ilmusid Hiiu valla lasteaia Kalda maja õuele vahvad peenra­kastid – praegu on kõrvitsataimed juba suured ja silmailuks lisatud lilledki täis­õites. Ettevõtmise taga...

UUDISED

Kärdla lasteaia selleks suveks plaanitud suurremont jääb ära, kuna riigihanke tähtajaks laekunud ainus hinnapakkumine osutus liiga kõrgeks. Tähtajaks, 8. maiks tegid Kärdla linna Kalda...