Connect with us

Uudised

Tohvri lodumetsas leidub jätkuvalt üllatusi

Laupäeval, 7.mail on Tohvri metsa oodata parasjagu saginat, sest toimuvad Suurtalgud II. Rannapatarei nr 44 ümbrus pakub aga jätkuvalt üllatusi ja tundub, et avastada on seal veel ja veel.
Kasutades ära looduse talveund, oleme Hiiumaa militaarajalooseltsi meestega sealses metsas hulka kilomeetreid maha ränganud, pladistades taas vett täis lodus ja koperdades mahalangenud puuderägas. Asjatud pole need ränkamised olnud, punkreid jms leide on tulnud aga juurde. Eriteened on siin Jüri Pärnal.
Huvilistele tahame talgupäeval  ka uute punkrite juurde kindlasti tuuri teha, sest omapead on neid peaaegu vöimatu leida.
Kui seni on olnud teada ja skeemile kantud rannapatarei nr 44 juures kaks dotti ehk raudbetoonist tulistuspunkti-kuulipildujapunkrit, siis nüüd on lisaks leitud kolm sellist ja veel kaks eriotstarbelist punkrit. Esimene selline – Jüri Pärna andmetel vaatlus-
punkt – leidus Kaja Hiisi poolt juba esimestel, mullu 28. novembril korraldatud talgutel tehtud fotodel. 2007. aastal Mart Möniste leitud ja pildistatud, vahepääl ununenud arvatav tulejuhtimise ja tule korrigeerimise punker oli minu jaoks samuti uus.
Iseenesest on köik punkrid huvitavad oma erisustega ja kasutuseesmärkidega. Seda aga näeb kohapeal lodumetsas nende juures olles. Lisaks punkritele on leitud teadmata ja teatud otstarbega betoonaluseid jms.
Lehtedeta loodus näitas ära ka suured, 10–12meetrise läbimööduga pommiaugud, juurde käputäis väiksemaid ning hulga kaevikuid ja laskepesi.
Hiiumaa on saamas ja saab juurde väga atraktiivse militaarlooduskompleksi, mis ei lase unustada meie saare ja hiidlaste jaoks väga traagilist aega. Samas aga annab külastajatele uut ja pönevat koos omanäolise loodusega, mis oleks peaaegu kogu rannapatarei rajatised ära peitnud.
Olid seni ju meie pöhilisteks vaatamisväärsusteks Tahkuna ja Ristna militaarrajatised, nüüd saame juurde saare löunaotsa Tohvri oma eripäradega. Teeme ära!

URMAS SELIRAND
ajaloolane

Veel lugemist:

Galerii

Traditsiooniliselt 1. mail peetava Kärdla päeva põhiürituseks kujunes linnajooks, mille võitsid Karl Johan Kastein ja Anni Kingsepp. Kultuurikeskuses peeti endise linnapeade osavõtul visioonikonverentsi ning...

Nööbist kinni

Kes tohib Hiiumaa vallavalitsuses kasutada kütusekaarti? Kas osavallavanematel on kütusekaart? Kas varasemalt (enne Aivar Viidiku juhtumit – R.V) on täheldatud kaartide väärkasutamist? Kuidas on...

Uudised

Neli aastat pole vald ohtlike jäätmete kogumisringi tellinud ja nüüdne osutas, kui suur vajadus tegelikult sellise teenuse järgi on, sest autod said enne täis,...

Digileht

Hiiu Leht 03. aprillil Eiffeli eelkäija sai 150 Ohtlike jäätmete ringil jäi ruumist puudu Kas osavallavanemal peaks olema kütusekaart? Kaks naist loovad Kärdlas ilu...