Connect with us

Uudised

Muuseum konserveerib 5 maali

Ivor Anton Vahtra
Sõru muuseumi kunstikollektsiooni kuulub 46 ajaloolist maali, millest viis tänavu korda tehakse.
Kogu maalidest pooled on meremeeste leivalaevade pildid, autoriteks meresõitjad-pühapäevamaalijad ise või mõnel juhul ka kutselised kunstnikud.
“Kuigi maale muuseumis püsivalt eksponeeritakse, ei saa külastajad tervik-kollektsiooni näha, sest mitme maali seisund vajab parandamist,” selgitas muuseumi direktor Helve Russak.
Nüüd saab muuseum tänu saarte pärimusliku kultuurikeskkonna riikliku programmi toetusele korda teha viis meremaali ehk mariini.
Uuringust selgus, et maalide pinda on vaja puhastada, vana lakk eemaldada, maali alus toestada ja täita, seejärel on vaja maali värvikaod kruntida, toonida ja lakkida. A. Kõvamehe maalile, millel kujutatud purjelaev Mari, on vaja teha ka uus raam. Meremehe ja usutegelase Jaan Tuuliku (s 1882) kahest mariinist üks, aastast 1927 pärit maal, mis kujutab Hindu rannas ehitatud purjelaeva Ilse, on deformeerunud ja rebenenud ning sellega on rohkem tööd – maal tuleb pingutada uuele alusraamile. T. Tammiku (Tamming?) maal purjelaevast Ootus (õli, 1930) dubleeritakse lõuendile ja pingutatakse uuele alusraamile.
Meremaalid korrastatakse ennistuskoja Kanut konserveerimistöökojas ja töö algab juunis. Kokku maksab maalide taastamine üle 2000 euro, millest 1868 eurot katab saarte kultuuriprogramm.

Veel lugemist:

Galerii

Traditsiooniliselt 1. mail peetava Kärdla päeva põhiürituseks kujunes linnajooks, mille võitsid Karl Johan Kastein ja Anni Kingsepp. Kultuurikeskuses peeti endise linnapeade osavõtul visioonikonverentsi ning...

Ahto ilmajutud

Selle nädala ilmategijaks on kõrgrõhkkonnad. Ilm on küllaltki soe ja enamasti näeb ka päikest. Mereäärsel rannikul aga on jaheda merevee tõttu veel küllaltki jahe....

Taskuhääling

Köikide Jüttude kümnendas osas käis külas Hiidlaste Koostöökogu juht ja kalur Ilmi Aksli.

Digileht

Hiiu Leht 30. aprillil Naaditeater tõi täismaja ja teenis tunnustuse Vald tegi Aivar Viidiku peale kuriteoteate Karu ilmus välja 30 km eemal Kassaris maandusid...