Connect with us

Uudised

Kivi-Jüri petitsioonile anti 42 allkirja

Kunagine Kärdla linnapea Rinno Lige algatas petitsioon.ee keskkonnas pöördumise Hiiumaa volikogu poole seoses Kivijüriga. Pöördumises palutakse Hiiumaa vallavolikogul “võtta poliitiline seisukoht Kärdlas Heltermaa, Käina ja Kõrgessaare maanteede ja Rookopli tänava ristmikul paikneva okupatsiooni võimude poolt ja võõrvõimu põlistamise eesmärgil püstitatud mälestusmärgi “Hiiumaa kaitselahingute kangelastele 1941” (Kivijüri) teisaldamine kohta”.
Pöördumises märgitakse, et see mälestusmärk on pöördumise allkirjastajate hinnangul ideoloogiliselt sobimatu ja nõukogude okupatsiooni läbi kannatada saanuid solvav. Teisalt on sel ka kunstiväärtus ja seetõttu palutakse volikogu seisukohta teose sobivasse paika teisaldamise kohta.
Pöördumise avaldas Lige 28. juulil ja avaldamispäeval anti sellele 33 allkirja, järgmistel päevadel lisandus veel üksikuid allkirju, kokku oli allkirjastajaid 42. Neist Kärdlast oli 16 ja Tallinnast 8, osa allkirjastajaid oma nime ja elukohta ei avaldanud.
Neli allkirjastajat lisasid ka omapoolse kommentaari, miks nad peavad õigeks monu­mendi teisaldamist. Piret Kruusandi: “Avalikus ruumis ideoloogiliselt täiesti sobimatu monument.”
Siiri Tau: “Mulle ei meeldi punamonumendid.”
Pille Kaarlõp: “Kui vene väed Eestisse tulid, siis hävitati kõik EV aegsed, meile olulised sümbolid ja kujud. Need “KIVIJÜRID” oleks pidanud ära likvideerima juba 30 aastat tagasi. Eesti rahvas on niigi kannatlik olnud. Täna ei ole enam mingit põhjust sellist monumentaalkunsti avalikus linnaruumis eksponeerida.”
Märten Kross: “Kivi Jüri mälestusmärk oleks sobilik Kõrgessaarde, Hiiumaalt küüditatute mälestusmärgiks, kus ta saaks nende ees vabandada, kes ära viidi.”

HARDA ROOSNA

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Kõrgessaares 30. aprillil avatava käsitöökaupluse avanud neli naist tahavad enda sõnul poe avamisega järgi uurida, kas Viskoosa on ikka nii arenev koht nagu väidetakse. ...

Digileht

Hiiu Leht 26. aprillil Neli naist avavad Viskoosas poe Osa Käina ajaloost sai kaante vahele Kevadist ürdikuningat tuleb tikutulega otsida Maarjakask astub kadakale kannule...

Juhtkiri

Mati aa kiusaja. Ta nimi äi pea üldsegid Mati olema. Ta vöib olla ka Jüri vöi Mari, Ainar vöi Aina, Mart vöi Maie.   Kiusaja...