Connect with us

Uudised

2014. aasta orhideest

erakogu
Eesti orhideekaitse klubi (EOKK) valis aasta orhideeks halli käpa (Orchis militaris).
Ühena kõigist Eestis kasvavatest orhideedest ehk käpalistest kuulub ka hall käpp 1983. aastast riikliku looduskaitse alla.
Viimastel kümnenditel on selle III kaitsekategooriasse kuuluva käpalise arvukus kasvukohtade hävimise tõttu vähenenud. Muuhulgas ohustab EOKK teatel halli käppa ning ka mitmeid teisi kodumaiseid orhideeliike lilledena vaasi korjamine.
Hall käpp on lubjalembene taim. Tema peamisteks kasvukohtadeks on loopealsed, niidud, kadastikud ja puisniidud, aga ka tee- ja kraaviperved ning isegi mahajäetud karjäärid. Hall käpp õitseb mai lõpust jaanipäevani, ilmast ja kasvukohast sõltuvalt võib tema mehikesekujulisi õisi näha umbes nädala jagu.
Eesti lääneosas ja saartel on hall käpp küllaltki arvukas, Põhja-Eestis leidub teda märksa vähem, Kesk-, Ida- ja Lõuna-Eestis kuulub ta aga juba haruldaste liikide hulka.
Täiendamaks aasta orhidee levikukaarti, kutsub EOKK üles teatama halli käpa leiukohtadest Eestis. Leiukohtade andmeid saab igaüks sisestada loodusvaatluste andmebaasi keskkonnainfo veebilehel registrite ja infosüsteemide alajaotuses.

Veel lugemist:

Uudised

Septembris Käina kandis sadu astelpajupõõsaid tühjaks teinud Hiiumaa karu kadus pildilt üsna kohe peale seda. Seevastu novembris tuli aga Saaremaalt teade, et seal on...

Persoon

Elu oleks võinud minna nii, et Annekatrin Kaivapalu õpetaks võib-olla tänagi Hiiumaal lastele eesti ja soome keelt nagu ta seda pea kümme aastat ka...

Digileht

Hiiu Leht 29. märtsil Kas karu kolis Saaremaale? Hiiumaa soovib 2-eurosele mündile Kärdla koolist Soome professoriks Toomas “Tuut” Tross :Milleks meile on vaja teatrit?...

Uudised

Seoses reisiparvlaev Soela korralise peamasinate hooldusega teenindab 1. aprillist Sõru-Triigi liini asenduslaev Reet. Reisiparvlaev Reet on liinil eeldatavasti aprilli lõpuni.