Tänavu kolmandat korda toimunud koduveinikonkursile toodi hindamiseks 35 veinipudelit 13 veinimeistrilt, parimaks valiti Tiina Kibuspuu viinamarjavein.
Laupäeval kogunes kuueliikmeline veiniasjatundjate žürii Baabade kohvikusse, et pimedegustatsioonil hinnata konkursile saadetud veine.
Konkursi korraldaja, MTÜ Hiiu Öko eestvedaja Aivar Viidik ütles, et veinivalik oli huvitav ja üllatav toorainete poolest.
Näiteks pakkus mullune võitja Sven Küttim seekord nurmenukuveini ja põdrakanepiveini, mis mõlemad said žüriilt päris kõrged hindepunktid.
Parima koduveinimeistri tiitli pälvis Tiina Kibuspuu, kelle Silga viinamarjast tehtud punane kuiv 2018. aastakäigu vein sai žüriilt enim punkte.
Teine koht läks Martin Uuskari ja Tõnis Villmäe samuti aasta pudelis seisnud õunaveinile.
Kolmandat-neljandat kohta jäid võrdse punktisummaga jagama Tiina Kibuspuu valmistatud selle aasta maasika-rabarberivein ning mullune mustast ja valgest sõstrast valminud vein.
Viies oli taas Uuskari-Villmäe vein, seekord õunast ja meest tehtud valge vein.
Auhinnalise kuuenda koha pälvis Anne Kaasiku vaarikavein.
“Veinivalik oli hea tasemega ja mitmekülgne. Esindatud oli nii valge, roosa kui punase veini kategooria,” võttis žürii hinnangud kokku sommeljee ja Dago Berry omanik Verno Soosalu. “Domineerisid magusad veinid, aga väga huvitava maitsenüansiga olid nurmenukust ja põdrakanepist valmistatud veinid.”
Konkursile saadeti ka kolm kihisevat jooki, millest üks avamisel vastu lage lendas. “Rohkem ootaks konkursile just mullilisi jooke,” innustas Soosalu järgmisel aastal osalema ka siidri ja vahuveini tegijaid.
Hiiumaa muuseumi peavarahoidja Helgi Põllo rääkis auhinnatseremoonial lugusid hiiu veinivalmistamise ajaloost. Samas tunnistas ta, et veinikultuuri materjal nende kogudes on üsna lünklik. Seepärast ärgitas ta teisigi oma lugusid muuseumile jutustama ja saatma.