Connect with us

Uudised

Juhataja: Sarikapeost pääsu pole

Hoolimata sellest, et Hiiumaa sotsiaal­keskuse erihooldekodu hoonel sarikaid pole, peeti nelja­päeval sarikapidu.
Vaid napid kaks kuud tagasi peeti pidu Kärdlasse Pargi tänavale kerkiva erihooldekodu nurgakivi panemise puhul. Kuigi majal on lamekatus ja sarikad puuduvad, jõuti neljapäevaks hoone täiskõrguseni ja nii polnud ka peost pääsu.
“Kui maja on oma lõpliku kõrguse saavutanud, on kombeks tellijal üks väikene pidu ehitajatele välja teha,” selgitas sotsiaalkeskuse juhataja Riho Rahuoja.
Nii kogunesid ehitajad, valla esindajad ja erihooldekeskuse tulevased asukad jälle ehitusobjektil. Algselt oli plaan külastajad ka majja sisse uudistama lubada, aga kuna ehitajad olid alles eelmisel päeval betoon­põrandat valanud, poleks nii suur uudistajate hulk sellele hästi mõjunud. Nii peeti pidu hoopis õues.
Tellija esindaja, Hiiumaa vallavanem Reili Rand tõdes sarikapeol, et rõõm on näha, kuidas maja kerkib ning peavalu on selle objektiga tunduvalt vähem kui mõne teisega. Vallavanem lubas pikema kõne pidada siis, kui hoone lõplikult valmis ja kliendid saavad juba maja võimalustega tutvuma tulla.
Ehitusele jalgu jäänud tamm
Paralleelselt hoone ehitus­töödega rajatakse hoolde­kodu juurde kuuekohaline parkla ja tehakse juurdepääsu­tee. Sissesõidutee maaalalt võeti Sadama tänava äärest hiljuti maha mõned vahtrad, ka enne ehituse algust tuli kunagise piirivalvekordoni maal kasvanud õunaaeda harvendada.
Rahuoja kiitis, et koostöö ehitajatega, aga ka projekteerijate ja arhitektidega on hästi sujunud. Sellega seoses rääkis Rahuoja, kuidas ettevalmistustööde ajal püüdis projekteerija säästa Pargi 3 kinnistul kasvanud puid, mis ehitusele ette jäid.
“Vaatasime ehitajaga üle ja pidime ikka need puud maha võtma, mis projekteerija tahtis säilitada. Nende seas oli ka üks tamm, millest tal eriti kahju oli. See tamm jääb aga mõnes mõttes meiega – võtsime ta maha ja saagisime laudadeks, et erihooldekodu asukad saaksid sellest midagi teha.”
Lugu räägitud, kinkis Rahuoja ühe tammest saetud laua ka projekteerijale.
Kõned peetud, suundusid vallavanem ja sotsiaal­keskuse juhataja tellingutele, et nagu tavaks, tuua alla sarikapärg. Kui pärg alla jõudis, kutsuti kõik kohaletulnud uhkesse peolauda, kus ei puudunud ka kangem naps. Kuna sarikapidudel on kombeks ka pits viina võtta, kasutasid ehitajad juhust, et lüüa klaasi kokku ehitus­järelevalvet tegeva Mart Kaupsiga, ise samal ajal naljatades, et ehk sujub siis ehitus eriti hästi.
Uus hoone, uued teenused
Hiiumaa sotsiaalkeskuse hoonetekompleksi esimese etapina valmib 1,1 miljonit eurot maksev erihoolde­kodu 20 kliendile. Lisandub ka kaks täiesti uut teenust: kogukonnas elamise teenus ja ööpäevaringne erihooldus­teenus. Praegu saab Hiiumaal erihoolekande­teenuseid 46 klienti. Pakutakse igapäevaelu toetamise, töötamise toetamise ja toetatud elamise teenust ning päeva- ja nädalahoiu teenust. Uus hooldekodu loob kuni kümme uut töökohta.
Ehitise projekteeris OÜ Studio Paralleel, ASiga Eston Ehitus allkirjastas vald lepingu aprillis, töö algas mai algul ja maja valmib tuleva aasta 1. juuliks. Uus hooldekodu avatakse 1. septembril 2020.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....