Jälgi meid

UUDISED

Suusterite pere kingapood – üks üheksast ametist

 

KolmapäevalKolmapäeval tähistas 15. sünnipäeva kingapood Pro King, mis pakub suurimat jalatsi­valikut Hiiumaal – see aga on vaid üks osa Tõnu Suusteri ettevõtmistest.
Tõnu Suuster on ettevõtjana proovinud erinevaid asju alates Eesti taasiseseisvumisest. Tal oli autoremondi­töökoda, mille juhtimise viis aastat tagasi poeg Markole üle andis. Koos tütar Marisega
kasvatab ta hobuseid ja peab talli. Koos abikaasa Endla ja tütar Monikaga peetakse aga kingapoodi. Lisaks tegeleb Tõnu koostöös Tamrexiga tule­kustutitega ja varasemalt on ta ka autode ülevaatusi teinud.
“Esimesena tegime autoremonditöökoja, siis sai proovitud kõike alates kasutatud riiete poest kuni toidupoeni,” rääkis Tõnu Suuster ja meenutas, et kunagi sai isegi Kärdla lennujaamas baari peetud. “Kõik asjad oleme ära proovinud.”
Kingapoe pidamiseni jõudsid Suusterid läbi huvitava juhuse. “Kärdla kultuurimajas käidi kunagi jalatseid müümas, kord läks neil buss katki ja see toodi isa juurde remonti,” meenutas Monika
Suuster. Monika sattus jalatsi­müüjatega jutule ja siis tekkiski idee ise jalatsipoodi pidama hakata: “Hiiumaal käinud jalatsimüüjad pakkusid meile selle võimaluse ja sealt see alguse saigi.”
Lisaks jalatsitele hakati müüma ka riideid ja kotte. Nendest kolmest firmast, kellega koostööd alustati, on tänaseks alles vaid Protteni rõivafirma, aga Pro King jätkab.
Ka praegu on Pro Kingast võimalik soetada Eesti rõivafirma tooteid. Näiteks pakutakse Pärnu ettevõtte Clivia riideid. “Nende tooted on kvaliteetsest kangast, hästi õmmeldud ja soodsad,” ütles Monika Suuster, et püüavad alati eelistada eestimaist. Nii on müügil palju Eestis toodetud meeste jalatseid, ülejäänud on suuremalt jaolt Saksamaa ja Itaalia toodang.
700 mudelit korraga
Monika sõnul suudavad nad oma poes klientidele pakkuda sama valikut, mida suured mandri  poedki. Näiteks viimases Hooaja saates näidatud trendikas saapamudel on neil juba müügil.
Suusterite poest saab soetada jalatsid tervele perele: leidub nii laste, naiste kingi kui meeste jalatseid koguni suuruseni 48 ning jalatsivalik on lai – müügil on üle 700 erineva mudeli.
“Kliendid on erinevad ja sellepärast on meie valik suurem, et igaüks leiaks midagi,” selgitas Monika. “Veel üritame pakkuda aastaringselt valikut, mitte ainult hooajakaupa.” Ta tõi näite, et kui keegi soovib soojale maale puhkusereisile minna, saab ta praegu nende poest ka plätud kaasa osta.
Müükivõetud toodete puhul peavad nad oluliseks kvaliteeti ja kui peakski mõni probleem tekkima, lahendab selle maaletooja.
Suvekingad tellitud
Monika sõnul pakuvad maale­toojad laia tootevalikut ja nende hulgast on päris keeruline valida. Üks, mida meeles peab pidama, on see, et Hiiumaale jõuavad trendid hiljem. “Siin on pigem nii, et kui kellelgi on juba midagi jalas nähtud, hakatakse sama otsima,” märkis ta.
Jalatsitellimus tehakse kaks korda aastas ja praegu on järgmise suve tellimus juba tehtud. “Me muidugi ei tea, milline ilm tuleb ja selles suhtes on natuke nagu ennustamine see jalatsite tellimine,” nentis Monika. Ta tõi näite, et kord jõudsid esimesed talvesaapad poodi juba juunis, mis oli aasta üks soojemaid kuid.
Monikal jagub vaid kiidusõnu poe koostööpartneritele. “Eks me ise oleme ka usaldusväärsed ja saame sellevõrra paremaid pakkumisi,” tõdes ta. “Üks koostööpartner ütles, et oleme ainuke firma, kes pole kordagi hilinemisega maksnud ega võlgu jäänud.”
Tänu koostööpartnerite headele pakkumistele ja sellele, et pood asub perele kuuluvas majas ja puuduvad rendikulud, saavad Suusterid oma klientidele pakkuda võimalikult soodsa hinnaga jalatseid.
Heast suhtlusest koostööpartneritega on välja koorunud ka järgmised partnerid ja levib info, kes on usaldusväärne, kes mitte. “Tänapäeval on ju palju olukordi, kus üritatakse kelleltki vaipa alt tõmmata, seetõttu lõpetas oma tegevuse ka meie esimene koostööpartner,” tõdes Monika, et partnerite leidmine pole kerge. Mitte ainult kingapood Lisaks jalatsitele on Helter­maa maanteel asuvast kauplusest võimalik osta ka vene päritolu autoosi, ohutus­märke või tellida Tamrexi tööriideid. “Teeme Tamrexiga aastaid koostööd ja kui üks päev tööriided tellida, siis üldiselt on need järgmisel päeval juba kohal,” rääkis Tõnu Suuster. Vene autoosade nimed on Tõnu naisele ja tütrele selgeks õpetanud, aga vahel küsitakse ka niisuguse nimega asju, mida nad ei tea, siis helistab Monika isale ja uurib järgi.
Tõnu lisas, et vahel küsitakse koguni niisuguste nimedega asju, mida isegi tema ei tea. “Siis lasen seletada, kuhu see käima peaks ja mida tegema ning selgitamise peale saan aru küll, mida klient mõtleb,” rääkis Tõnu.
“Meil on universaalne pood ja mandriinimestele meeldib meie pood väga,” märkis Monika, kellele on korduvalt öeldud, et nende pood on huvitav.
Üksteist toetades jõuab
Tõnu sõnul on poel olnud nii tõuse kui mõõnasid. Keeruline oli Pro Kinga jaoks näiteks suvi, kui ehitati Heltermaa maanteed, sest kliendid lihtsalt ei pääsenud poodi. Samuti ka see periood, kui Selveris oli avatud Shu kinga­pood. “Üks koostööpartner imestas, kui tol ajal tellimust tegin, et me veel tegutseme, Shu olevat lubanud meid turult välja süüa,” rääkis Monika.
Perena kokku hoides on aga alati hakkama saadud. “Eks on aidanud ka see, et kui näiteks poel on kehvemini läinud, siis hobuste ja ratsutamisega läheb jälle paremini,” selgitas Tõnu. “Meie pere tegevusvaldkond on lai ja üks ettevõtmine toetab teist.”
“Üksteist toetades jõuab kaugele,” kinnitas ka Monika, Tõnu aga naljatas, et kümne asjaga korraga tegeledes jääd kuidagi ikka ellu.
Veel märkis Monika, et Suusterid on kõik oma ettevõtted, sh ka kingakaupluse avanud ilma kuskilt toetusi või pangast laenu küsimata. “Projektide kirjutamine pole meie rida,” nentis Monika Suuster.
Poe käive on aasta aastalt tasapisi kasvanud ja kaupluse sulgemist perel plaanis pole. “Pooleli jätta oleks päris raske, sest kaupa on,” ütles Tõnu.
Monika lisas, et lõpetamise korral peaks ikka aastakese ette mõtlema, sest tellimused tuleb ju ette ära teha. Selleks, et 15aastaseks saanud Pro Kinga veel paremini majandada, lõpetas Monika Suuster eelmisel aastal Haapsalus ettevõtluse eriala õpingud. Aga ta on varem käinud ka küünetehniku koolitusel – ikka selleks, et ennast ka mõnes muus valdkonnas arendada.

Veel lugemist: