Connect with us

Uudised

Pulmi tuleks pidada, kuni veel saab

erakogu
Hiiu maavanema kohusetäitja Piret Sedriku soovitus pulma­plaani pidajaile on – abielluge seni, kuni suurepärane võimalus olemas.
“Täna on meil Viiu ja on Monika, aasta lõpuni on nad olemas tuntud kvaliteedis ja tuntud kohas, mis saab uuel aastal, veel ei tea,” ütles Piret Sedrik.
Tõepoolest veel kolm ja pool kuud on ametis Hiiu maa­valitsuse perekonnaseisuameti ametnikud Viiu-Marie Fürstenberg ja Monika Paljasma ning abiellujail kasutada unikaalne, vaid selleks otstarbeks mõeldud ruum Hiiu maavalitsuse majas.
Perekonnaseisutoimingute seaduse § 41 lõige 1 kohaselt ei sõlmita abielu varem kui ühe kuu ja hiljem kui kolme kuu möödumisel päevast, millal abiellujad on perekonna­seisuasutusele esitanud abiellumisavalduse. Nii et ka aja poolest veel jõuab.
Mis saab jaanuaris, kui abielu registreerimise püha talitus kohalikele omavalitsus­tele üle antakse, pole veel teada. Läbirääkimised selle üle alles käivad.
Mullu abiellus Hiiu maavalitsuses 28 paari, sel aastal septembri alguse seisuga 31. Algselt arvutas siseministeerium, et Hiiumaa perekonnaseisuametniku töökoormusest jagub vaid 0,17 töökoha täitmiseks. Nüüdseks on kokku lepitud ikkagi täistöökoht ja riik annab omalt poolt Hiiumaa vallale perekonnaseisutoimingute tegemiseks aastas täpselt 10 572 eurot.
Hiiu Lehe andmetel võivad mõlemad praegused ametnikud minna hoopis riigi palgale, uus töötaja aga peab läbima spetsiaalse koolituse enne kui saab tööd alustada. Tõenäoliselt alustatakse peagi kellegi väljakoolitamist.
Samuti on teada, et perekonnaseisutoiminguid maavalitsuse maja saalis enam ei korraldata. Samaväärset, ainult selleks otstarbeks kujundatud ruumi, aga pole siin olemaski.
Mujal maakondades pole sellist luksust, et üks ruum on ainult abiellumiseks, enam ammu ja sobilik saal lisatakse lihtsalt registreerimise hinna­kirja. Hiiu maavalitsusel polnud mingit hinnakirja ja ametnikule anti isegi tasuta ametiauto, kui oli vaja sõita abielu registreerima Luidja randa, Kassari merejääle või näiteks Vanajõe orgu. Mitmel pool on kõik sellised eriteenused hinnakirjas ja raha eest. “Riik on hinnakirja kehtestamise vajadusest mitu aastat rääkinud, aga nüüd siis tuleb lahendus teistmoodi,” nentis Sedrik.

Veel lugemist:

Galerii

Traditsiooniliselt 1. mail peetava Kärdla päeva põhiürituseks kujunes linnajooks, mille võitsid Karl Johan Kastein ja Anni Kingsepp. Kultuurikeskuses peeti endise linnapeade osavõtul visioonikonverentsi ning...

Nööbist kinni

Kes tohib Hiiumaa vallavalitsuses kasutada kütusekaarti? Kas osavallavanematel on kütusekaart? Kas varasemalt (enne Aivar Viidiku juhtumit – R.V) on täheldatud kaartide väärkasutamist? Kuidas on...

Uudised

Neli aastat pole vald ohtlike jäätmete kogumisringi tellinud ja nüüdne osutas, kui suur vajadus tegelikult sellise teenuse järgi on, sest autod said enne täis,...

Digileht

Hiiu Leht 03. aprillil Eiffeli eelkäija sai 150 Ohtlike jäätmete ringil jäi ruumist puudu Kas osavallavanemal peaks olema kütusekaart? Kaks naist loovad Kärdlas ilu...