Connect with us

Uudised

VTA: Seakatk liigub Lääne-Eesti poole

Seakatkuga nakatunud piirkondade hulka lisandus kolmapäeval Raplamaal Vigala vald, kus taud tuvastati ühel kütitud metsseal. Metssea küttimiskoha ümber jääval 200 ruutmeetri suurusel alal seakasvatusettevõtteid ei asu.
Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on seakatk metssigade hulgas laialt levinud ning Vigala valla metssea leiukoht on 28. katkuga taudistunud ala Eestis. “Iga nädal toob jätkuvalt uusi leidusid ning näeme, et taud kogub metsas tuure. Seetõttu on suures ohus ka kõik seni veel taudivabad alad Läänemaal, suurel osas Pärnu- ja Harjumaast ning saartel,” hoiatas Kalda.
Kalda sõnul vastutab taudi metsast farmidesse leviku ärahoidmise eest seapidaja. “Seda, kas loomapidaja kõiki kehtestatud nõudeid täidab, kontrollib veterinaar- ja toiduamet täie tõsidusega,” kinnitas Kalda.
Tema sõnul tuleb taudi leviku tõkestamiseks jätkata metssigade arvukuse vähendamist ning nakkusohtlike korjuste loodusest kõrvaldamist.
Ta julgustas teatama leitud metsseakorjustest maakondlikku veterinaarkeskusesse või helistama VTA vihjetelefoni numbril 605 4750. “Oleme väga tänulikud inimestele, kes meile metsas leitud korjustest juba teada on andnud,” ütles Kalda. “Sellega aitate oluliselt kaasa seakatku edasise leviku takistamisele.”
Aasta alguseks oli Eestis 26 metssigade Aafrika katku taudistunud ala. 30. juunil lisandus 27. seakatkuga taudistunud piirkondade hulka ka Harjumaa Jõelähtme vald, kus taud diagnoositi ühel kütitud metsseal.
Sel aastal on sigade Aafrika katku diagnoositud 900 kütitud või lõpnuna leitud metsseal.

Veel lugemist:

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal tehakse 4. mail toimuvate Teeme Ära! talgute korras korda näiteks kormoranide vaatamise pink, rajatakse õpiaeda ja tehakse lihtsalt kevadist koristust.  Männamaa külaselts korraldab...

Uudised

Kärdlas peetud Lääne-Eesti provintsiteatrite festivalil said üheteist trupi seas laureaadiks ka Salme Vallateater ja Taritu Tubateater. Hiidlaste endi Naaditeater tõi Kärdla kultuurikeskusesse ka täismaja...