Jälgi meid

UUDISED

Metsatöllud õpetasid trummi lööma

Elena Taelma
Metsatöllust tuntud muusikud, isa ja poeg Marko Atso ja Simo Atso õpetasid trumme mängima oktoobri algul Käina huvi- ja kultuurikeskuses. Algajate töötuba juhendas Simo, edasijõudnutele andis näpunäiteid-nõuandeid Marko.
Töötubades osales 11 noort saare eri paigust ja tagasiside oli väga positiivne. Ansamblis trumme mänginud Taavo Taelma ütles, et töötuba andis juurde tahet trumme rohkem harjutada: “Sain kinnitust, et olen asjadega õigel teel ja suuri vigu pole enamasti ise õppides teinud, ainult harjutanud või mänginud olen vähe.”
Töötuba tõi kokku Hiiumaa trummareid ja Taelmal tekkis mõte, et võiks kohalike muusikutega tiheminigi kokku saada, et koos muusikat teha, harjutada ja mõtteid jagada.
Töötoas osalenud Merli Laid ütles, et emotsioonid on laes: “Täiesti uskumatu, et nii andekad inimesed meile siia kohale kätte toodi!” Ta kahetses, et oli kodus vähe eeltööd teinud, kuid ütles, et emotsioon oli sellegipoolest võimas ning õppimistahet ja motivatsiooni tuli kõvasti juurde.
Alain Pals ütles, et Marko Atso trummi töötuba oli tema jaoks suur üllatus, kuna pole kuulda olnud, et Eestis sarnaseid edukate tipptrummarite käe all toimunud oleks. “Seepärast registreerusin üritusele ka pikemalt mõtlemata,” lisas Pals.
“Marko tõi välja kontserdi- ja stuudiomängu erinevaid nõkse, mõningaid mängutehnilisi võtteid ning lasi meil kõigil ühiselt ka koos mängida. Pikemalt peatuti heli sättimisel laval ja ruumide akustilistel eripäradel,” kirjeldas ta õpitut.
“Minule andis see väga hea emotsiooni ja motiveeris veelgi enam löökpillidesse süvenema,” ütles Pals ja avaldas soovi, et sellist töötuba korrataks. “Noortel on vaja kohtuda eeskujudega, et leida endas motivatsiooni ning näha ette ka enda tulevikuvõimalusi.”
Kuidas Atsod Hiiumaale sattusid?
Vastus on lihtne: Marko Atso on minu vana malevakaaslane, kellega sain tuttavaks 1980ndate lõpus Aasperes malevas. Siis ei teadnud meist keegi, kelleks me tulevikus saame. Vahepeal möödusid aastad ja alles sel suvel, Metsatöllu kontserdil Markoga kohtudes tekkis mõte koostöös korraldada trummitöötoad meie saare noortele. Marko andis lubaduse korraldada töötoad sügisel, kui veidi rohkem vaba aega.
Marko on Eestis vaieldamatult üks parimaid trummareid, kes alates 2004. aastast on metalbändi Metsatöll trummar. Bändi kodulehe järgi on Metsatöll andnud Euroopas ja Põhja-Ameerikas kokku üle
600 kontserdi ning müünud üle 70 000 plaadi.
Trummimänguga hakkas ta tegelema 1989. aastal, 1990. aastal liitus bändiga Aggressor. Lugesin, et Atso oli esimesse bändi saamise ajal valetanud, et oskab trumme mängida, aga õppis kolme kuuga mängu ära…
Marko Atso ei ole kogu oma elu trummaritööd teinud. Päris palju aastaid tegeles ta ehituse ja sisedisainiga. Mingil hetkel hakkas ka trummaritöö ennast ära tasuma ning ehitamise jaoks ei jäänud enam aega.
Marko poeg Simo on teismeliseeas noormees, kes juba kaheaastasena hakkas trummimängu vastu huvi tundma ning praegu õpib muusikakoolis trummi eriala.
Töötuba toimus 11. oktoobril ning selleks, et see noortele tasuta kodusaarel käes oleks, andsid oma panuse Käina huvi- ja kultuurikeskus, Kassari puhkekeskus, OÜ Helikast ja Hiiumaa noorsootöö keskus.
Merle Salusoo
Hiiumaa noorsootöö
keskuse juhataja

Veel lugemist: