Jälgi meid

UUDISED

Soera suveteater tuleb taas!

Kui läinud aasta augustis “Nipernaadi” kümmekond etendust ülimenukalt tehtud said, ei teadnud tegijad veel, millise looga järgmisel suvel Soera suveteatri plats vallutatakse.
Uus teatrimõte keris end lahti just Nipernaadist enesest. Kui eelmisel aastal urgitseti mehe hinge kallal, siis sel aastal võetakse ette naised. Lavastaja Jaan Urvet on kokku kirjutanud põneva ja lausa ebareaalsena mõjuva “Hundi­mõrsja” August Kitzbergi “Libahundi”, Aino Kallase “Hundimõrsja” ja ameeriklasest Clarissa Pinkola Estese “Naised, kes jooksevad huntidega” ainetel.
Lavastaja on veendunud, et naine on paljuski hunditaoline: täis elujõudu, suurepärase intuitsiooniga ja kartmatu. Ta on võimeline elu andma ja elu eest seisma. Kaugenemine loodusest on paraku aga vähendanud tänapäeva naise võimeid. Nüüd tahabki Soera suvelavastus müütide abil ülistada ürgnaiselikkust. Põhiline lavaaines pärinebki raamatust “Naised, kes jooksevad huntidega”. Teos sündis autori uurimustest metsloomade, iseäranis huntide, kohta. Mine tea, ehk on hundid ja naisted loomu poolest sugulasedki? Ega muidu poleks nii palju lugusid loodud libahuntidest.
Proovid “Hundimõrsjaga” on käima lükatud ja juba kevadel algavad proovid ka Soera muuseumi õuel. Kunstnikuks on lavastaja taas kaasanud oma kauaaegse mõttekaaslase Reet Nurmsalu. Lavastuses kasutatakse taas Erkki-Sven Tüüri muusikat. Nii et suvelavastuse tegijad on taas hiidlased. Näitlejaina teevad kaasa juba “Nipernaadist” tuttavad artistid.
Esietendus on 29. juulil. Seekordse etenduste perioodi muudab põnevaks aga tegijate plaan anda 1. augustil ka nn koiduetendus. Etendus algab koos päikesetõusuga kell 5. Kindlasti muudab selle etenduse eriliseks varahommikune valgus, hääled ja tõusev udu.
Etenduse piletite eelmüük algab juba mõne päeva pärast Piletilevi kodulehel ja Selverites.
Kuna eelmisel suvel oli probleemiks kõigi soovijate suvesaali mahutamine, plaanitakse sel aastal teha vaatajate pool mugavamaks. Loomulikult avatakse taas ka teatrikohvik, kus pakutakse kodust söögipoolist. Koidu­etenduse hommikukohv ja pudruports kuulub aga lausa piletihinna sisse.
Rohkem infot lavastajalt seekord välja meelitada ei õnnestunud. Aga eks kõik saab selgeks ikka siis, kui Soera suveteatri “Hundimõrsja” etendamisvalmis saab.

Martin Kuusk
teatrihuviline

Veel lugemist: