Connect with us

Uudised

Ranitsatoetus suureks abiks

TEELE PLATOV
Lapsevanematel kulub sel sügisel esimese klassi lapse koolisaatmisele 150 kuni 300 eurot. Ranitsatoetus on suureks abiks.
ANNA-MAARJA
ROOSNA
anna-maarja@hiiuleht.ee
Käina gümnaasiumi esimesse klassi astuva Kevori ema Kairit Paat ütles, et oli meeldivalt üllatunud, kui nägi vallalt saadud koolialguse 130eurost toetussummat: “Alguses arvasin, et kuskil 50 eurot ehk on.”
Hinnanguliselt kulus perel Kevori kooliasjade soetamiseks 250–300 eurot. “Riided ja jalanõud olid kõige kulukamad, seejärel koolikott, koolitarbed olid kõige muu kõrval väga odavad,” loetles Kairit Paat kulusid. “Ranitsatoetus oli täitsa piisav ning oli igati abiks,” kinnitas ta.
Ema sõnul ootab Kevor kooli algust väga: “Augusti algusest loeb päevi, et kaua veel. Emmel on veidi hirm, aga usun, et see kipubki nii alguses olema.”
Käinas kooli alustava Kristelle ema Teele Platov arvutas, et nende perel kulus lapse kooliasjadele 300 euro ringis. Ka Platov oli toetuse suurusega rahul: “Ütleme nii, et ranitsatoetus on abiks ikka, parem see, kui mitte midagi.”
Platov kiitis, et Käina koolis on väga tore, et kogu klassile ostab näiteks vihikud ja kunstiõpetuse tarbed õpetaja. “Et oleks kõigil ilusti ühtemoodi ning lastel ja muidugi ka vanematel lihtsam. Pärast siis lapsevanemad hüvitavad õpetajale selle ja olgem ausad, see on ka tunduvalt odavam variant,” lisas ta.
Signe Juhe: Arvestatav summa
Pühalepa valla poolt läheb igale koolialustajale 127eurone ranitsatoetus. Palade kooli mineva Eliise ema Signe Juhe hindas, et tegu on täiesti arvestatav summaga.
“Kevadel kooli tutvustaval päeval andis tulevane klassijuhataja meile nimekirja koolitarvetest, mida vaja. Nii saigi suve jooksul järjest asju ostetud,” rääkis Juhe.
Ta arvutas, et riietele kulus 40 eurot, jalanõudele 50, koolitarvetele umbes 30, sest mõni asi oli kodus juba olemas vanemast õest. Koolikoti, mis muidu oleks olnud üsna kulukas ost, said nad tuttava käest, kes parasjagu müüs just sellist kotti, mis perel oli plaanis osta. “Nii sai 60eurosest ostust hoopis 10eurone,” oli ta ostuga väga rahul.
Muutusi tuli teha ka Eliise toas, kuna mängunurka peab nüüd mahtuma ka õppimisnurk. Selle tarbeks meisterdas tislerist isa tütrele ise laua. Lauamaterjal, lauavalgustus ja tool moodustasid lisaks veel 60eurose väljamineku. Kogukulu niisiis paarisaja euro ringis.
Hiiu vald ühtlustab
koolitoetused
Emmaste vald maksab sarnaselt eelmise aastaga lastele 64 eurot kooliminemise toetust. Emmaste valla sekretär-registripidaja Heli Üksik lisas, et esimesse klassi astujatele kingitakse kooli poolt ka ruuduline ranits, milles vajalikud koolitarbed.
Aasta tagasi moodustatud Hiiu vallas on ranitsatoetus kõige väiksem. Seni kehtib liitunud piirkondades veel endine toetuste maksmise kord: Kärdla linnas oli kooliminekutoetus 31,96 eurot, Kõrgessaare vallas 35 eurot õpilase kohta.
Valla sotsiaalabispetsialist Helena Paat ütles, et vallavalitsus plaanib esitada septembrikuus volikogule eelnõu koolitoetuse ühtlustamiseks. See sätestaks koolitoetuse kõikidele valla elanikeregistris olevatele põhikooliõpilastele 1.–9. klassini. Toetuse suuruseks planeeritakse jätta 35 eurot õpilase kohta ja seda loodetakse maksta juba algavast õppeaastast.
Kärdla ühisgümnaasiumi 1. klassi mineva lapse isa Peep Lillemägi rääkis, et koolimineku-eelsetele ostudele kulus nende perel augustis umbes 150 eurot. “Eks asju oli tasapisi varutud juba varem,” selgitas ta. Mingit ranitsatoetust nad veel saanud ei ole.
Toetussummad on muutunud
Ranitsatoetuse summad pole üheski Hiiumaa vallas mullusega võrreldes muutunud. Siiski on numbrid kasvanud kolme aastat tagusega võrreldes. Näiteks 2012. aastal Emmastes ranitsatoetust ei makstudki, kuid ka siis kingiti ruuduline kohvrike õppetarvetega. Käina ja Pühalepa vald maksid toona igale kooliteed alustavale lapsele 128 eurot. Kärdla linna ranitsatoetus oli 2012. aastal 32 eurot ja Kõrgessaare vallas maksti toona kõigile kooli minejatele seal hulgas ka esimese klassi lastele 35 eurot.
Tänavu 1. septembril alustab Hiiu saarel kooliteed 75 esimese klassi õpilast, neist Hiiu vallas 35, Käinas 19, Emmastes 12 ja Pühalepas 7 last.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....