Connect with us

Uudised

Leedo kolemaja jäi muinsuskaitse pihtide vahele

Valmar Voolaid
Muinsuskaitseamet algatas 10. juulil järelevalvemenetluse Vjatšeslav Leedole kuuluva Holostovi Kinnisvarahalduse hoonete avariilise seisukorra suhtes, kuna inspektorite paikvaatlus Kuressaares aadressil Garnisoni 3 ja 3a tuvastas kõigest 20 minutiga tosin seaduserikkumist.
Majad aadressil Garnisoni 3 ja 3a koos abihoonega lagunevad, selles pole kahtlustki.
Vjatšeslav Leedo, kes eelistab kodumaja katusel muru kasvatada, kogub Garnisoni 3 krundil asuva hoone sademeveerenni huumust ja kasvatab seal taimestikku. Majaseina ääres aga sirgub nõgeseid ja võsa.
Hullem lugu on sama maja korstnapitsi lahtiste kividega, mis ohustavad möödakäijaid tänaval, seisab muinsuskaitseameti märgukirjas, mis kohustab maja omanikku 1. septembriks kõik kaksteist puudust kõrvaldama.
Leedole kuuluv ajaleht Saarte Hääl on korduvalt juhtinud avalikkuse tähelepanu Kuressaare kesklinnas lagunevatele kolemajadele. Tõsi, kordagi pole juttu olnud Garnisoni 3 ja 3a asuvatest majadest, mis paiknevad linna muinsuskaitsealas. Majaomanik rikub muinsuskaitseseaduse 16. paragrahvi 1. punkti, mis kohustab hoonet selle säilimise huvides remontima.
Paikvaatluse koos fotodega tegid muinsuskaitseameti Saare maakonna vaneminspektorid 8. juulil.
Märgukirjas meenutab amet Leedole, et tal on õigus taotleda toetust mälestise hooldamiseks, konserveerimiseks, restaureerimiseks või optimaalsete tingimuste tagamiseks. Juhul, kui omanik 1. septembriks puudusi ei kõrvalda, on ametnikul õigus teha ettekirjutus ja määrata sundraha.

Arvi Tapver

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi.

Uudised

Kõrgessaares 30. aprillil avatava käsitöökaupluse avanud neli naist tahavad enda sõnul poe avamisega järgi uurida, kas Viskoosa on ikka nii arenev koht nagu väidetakse. ...

Digileht

Hiiu Leht 26. aprillil Neli naist avavad Viskoosas poe Osa Käina ajaloost sai kaante vahele Kevadist ürdikuningat tuleb tikutulega otsida Maarjakask astub kadakale kannule...

Uudised

Kolmapäeval  Kõpu poolsaare põhjaküljes Palli – Mägipe piirkonnas ja lõunaküljel Kaleste kandis tuvastatud rannikureostuse eemaldamiseks korraldab Hiiumaa vald talgud. Vabatahtlikud on oodatud appi reedel,...