Jälgi meid
Restoranide nädal top banner 17.-24.10.24

UUDISED

HIIDLASED RIIGIKOGUS | Hiidlaste saatkond lõi Toompea tuulekala lõhna täis

Joanna Elisabeth Viik pakkimas järjekordset kala, mis linnas hästi kaubaks läks. | Raul Vinni
Peaminister Kaja Kallas sai hiidlaste käest võimaluse teha Hiiumaale maksusoodustuspiirkond ja rahandusminister Mart Võrklaevale anti voli leida investoreid saare hotellituru elavdamiseks. 

Ülesandeid said poliitikud ise valida nende seast, mida üheks päevaks Toompeal Riigikogu hoones avatud Hiiumaa saatkonnas neile pakuti. 

Hiljuti loodud Hiiumaa toetusrühma tuules läksid saatkonnana Toompeale mitmed Hiiumaa tootjad, kes pakkusid kõikvõimalikku saarel toodetut. Üheks populaarsemaks kujunes suitsutatud tuulekala, mille lõhn mööda Riigikogu hoonet levis. 

Muusikat viis linna Hiiumaa Pillisõprade Selts, kes saatkonna avanud Riigikogu esimehelt Lauri Hussarilt eraldi tänu pälvis. 

Avamisel andis Hiiumaa olukorrast ülevaate vallavanem Hergo Tasuja (loe kõnet tänase lehe arvamusküljelt – toim)

Hiidlased ei jätnud koju ka huumorit, andes pimevalikuna poliitikutele võimaluse teha midagi saare heaks. Nii jagus ülesandeid ka Riigikogu infotundi tulnud ja hiidlaste väravasse sattunud pea- ja rahandusministrile. 

Saatkonnale kohaselt on Hiiumaal olemas ka saadikud, sest just taolist tiitlit annab välja arenduskeskus neile inimestele, kes saart oma radadel alati hea sõnaga meeles peavad. 

Riigikogus lisati ritta 22. ja 23. saadikuks ettevõtjad Reet Roos ja turisimiasjaline Külli Karing, kellele tuli tiitli saamine üllatusena. Toompeal peeti maha ka saadikute ümarlaud, arutamaks, kuidas saadikud veelgi paremini saaksid Hiiumaa heaks töötada. Kõlama jäi mõte, et kui praegu ongi saadikud saanud oma tiitli juba tehtud töö eest, võiks tulevikus rohkem koostööd teha ja ühiselt asju arutada. 

Arenduskeskuse juht Liis Lukas tutvustas saadikutele Hiiumaa Noorte Stipendiumifondi ning valla esindajad andsid ülevaate Hiiumaa olukorrast ja kitsaskohtadest. Räägiti näiteks sellest, et isegi kui keegi sooviks tulla saarele elama, on elupaika raske leida. Jutuks tuli ka uue kultuurikeskuse rajamise vajalikkus, mida toonitasid mitu saadikut. 

Lisaks Hiiumaa saadikutele kuulasid hiidlasi ära ka Hiiumaa toetusrühma liikmed. Koos vallajuhtide ja Hiiumaa esindajatega arutati saare kitsaskohti ning tegutsemisvõimalusi näiteks praamiliikluse, elektriühenduste ja -salvestusvõimaluste teemal, aga jutuks tuli ka Kõpu radarimasti temaatika. 

Toetusrühma liige Kalev Stoicescu rõhutas, et riigi tasandil ei saa mõelda suurtest ja väikestest muredest, vaid kõik mured vajavad ühtmoodi lähenemist.

Fotod Raul Vinni

Veel lugemist:

UUDISED

Koolijuht Antti Leigri ja kaks vallavolikogu reformierakondlastest liiget, Evelin Lehtsaar ja Riho Rahuoja moodustasid volikogus fraktsiooni „Seisame hiidlaste eest“.

UUDISED

Hiiumaa vallavolikogu istung toimub 17.10.2024 kell 15:00 Suuremõisa lossis.

UUDISED

Hiiumaa esitas Green Destinations TOP100 2024. aasta edulugude konkursile kvaliteedimärgise Hiiumaa Roheline Märk, mis sai saja parima hulka.

PERSOON

Kõrgessaare raamatukogus said 8. oktoobril kokku koduloo- ja kunstihuvilised, et meenutada Hiiumaalt sirgunud kuulsat kunstnikku Ülo Soostrit.