Connect with us

Uudised

Jahutootjad katsetavad uudset pakiautomaati

Kaubamärgi Hiiu Jähu mahejahude tootjad Marys ja Even Suislepp võtsid kasutusele moodsa postkasti, mis on justkui abitööline, kes omaniku abita saab hakkama pakkide vastu­võtmise ja saatmisega.
“Mitmed uudishimulikud mööda­sõitjad on juba uurinud, mis imeasi meil õue peal on ning kuidas töötab,” rääkis Even Suislepp nutipostkastist, mille nad paar nädalat tagasi ettevõtte asukohas Valgu külas paika seadsid.
Tegu on Eestis toodetud seadmega, mis on ühtaegu nii postkast kui pakiautomaat.
Evenile jäi iduettevõtte ParcelSea nutipostkast silma juba eelmisel aastal, internetis levivast reklaamist.
Algul pakuti vaid pakkide vastuvõtmise võimalust, kuid ühel hetkel lisandus ka nutipostkastist pakkide saatmise variant, mis tähendab seda, et kuller viib ise sealt teele mineva paki ära. Selline teenus on Eveni sõnul Hiiu Jähu kauba­märgi puhul eriti oluline, sest klientidele mahe­jahusid saates tuli muidu saadetiste pärast 12 kilomeetrit Käinasse sõita.
Isikliku pakiautomaadi eeliseks peab ta ka seda, et kuller paneb saabuvad pakid sinna sisse ning enam ei ole vajadust tema tulemist kodus olles oodata. Peale paki sisestamist ja kaane sulgemist saabub nutipostkasti omaniku telefoninumbrile paki saabumise kohta sõnum.
Tõid ise kohale
Kuigi Suislepad andsid oma soovist tootjale juba ammu märku, võttis nutipostkasti jõudmine Hiiumaale veidike aega. Even ütles, et algul
sai takistuseks ParcelSea paigaldusmeeskonna puudumine saarel.
Ometi saavutasid hiidlastest ettevõtjad kokkuleppe, et saavad nutipostkasti Tallinnast ise ära tuua ja vastavalt ette­antud juhistele paigaldada. Selleks läks Eveni sõnul vaja ühelt poolt suurt tahtmist, teiselt poolt abivalmidust ja vastutulekut.
ParcelSea esindaja Emily Sepp möönis, et märtsi alguse seisuga ei olnud Hiiumaal veel ühtki nutipostkasti paigaldatud ja tehnikuid ei ole saarel olnud tellimuste vähese arvu pärast. Samas laieneb nutipostkastide kasutajate ring päev-päevalt ja teenus on praegu kättesaadav lisaks Eestile ka Saksamaal ja Soomes. Ta lisas, et süsteemi laienemine oleneb peamiselt koostööpartneritest, kes saadetisi veavad, näiteks Omniva, DPD, Itella, COOP, Selver, Prisma, Rimi, DHL, UPS.
Paigaldus käis lihtsalt
OÜ Kaldamäe jahulao kõrvale postkastile koha valimisega alustas pere Eveni sõnul tegelikult juba talvel. Tehti ette­valmistused, sättides postkastile aluseks tugevad kiviplaadid. Muud vajalikud seadistused tegi tehase meeskond, ning asjakohased juhendid ja õpetussõnad pandi kenasti kaasa. “Paigaldus käis väga lihtsalt, tavaliste majapidamises olevate tööriistadega,” kinnitas Even Suislepp.
Oma uue abilise – nutipostkasti kohta on Marysel ja Evenil palju häid sõnu – see on läbimõeldult koostatud ja disainilt ilus, olles samaaegselt nii minimalistlik kui ka silmapaistev. Metallkasti sees on pakkide jaoks kolm eri mõõdus lahtrit, mis avanevad koodiga või nutipostkastile saadetud sõnumiga. Kõige suurema kasti sisse oli kaasa pandud suur termokast temperatuuritundlike toidu­tellimuste jaoks, kuid seda ei ole nad veel kasutanud. Tarvis pole läinud ka väikseimat kasti, milles on kirjapilu, sest tavaline kirjakast on veel alles. Even ütles, et see on naabritega ühe seina peal ja Hiiu Leht tuleb ikka sinna.
Tähtis on seegi, et nutipostkast saab toite akult, mis peab vastu umbes aasta aega ning seega ei ole vaja vedada elektriühendust.
“Eks me ise ka alles harjume ja harjutame ning aegamisi püüame Hiiumaal liikuvatele kulleritele seda tutvustada,” paistis Suisleppade
pere uuendusega rahul olevat. Nende arvates on nutipostkastidel maapiirkonnas perspektiivi küll.

Veel lugemist:

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....

Uudised

Kärdlas peetud Lääne-Eesti provintsiteatrite festivalil said üheteist trupi seas laureaadiks ka Salme Vallateater ja Taritu Tubateater. Hiidlaste endi Naaditeater tõi Kärdla kultuurikeskusesse ka täismaja...