Connect with us

Uudised

President Kaljulaid Kabulis

VPK
VPK
VPK
 Afganistanis töövisiidil viibinud president Kersti Kaljulaid kohtus kolmapäeval Kabulis Afganistani presidendi Ashraf Ghaniga, kellega arutelu keskendus Afganistani julgeolekuolukorrale ning edasistele arengutele pärast liitlasvägede lahkumist.
President Kaljulaid rõhutas kohtumisel, et nii Eesti kui kogu rahvusvaheline kogukond jätkab Afganistani toetamist ka pärast liitlasvägede lahkumist. “Liitlasväed on olnud Afganistanis tänaseks pea 20 aastat. Siia 2001. aastal tulek oli põhjendatud, nii nagu on põhjendatud ja õige ka nüüdseks välja öeldud lahkumine. Meil tuleb ausalt tunnistada, et pole olnud kõiges edukad, kuid kindlasti on Afganistan täna parem toimivam riik ja ühiskond, kui oli seda 20 aasta eest,” sõnas riigipea pärast kohtumist oma kolleegiga.
President Ashraf Ghani tänas omalt poolt Eesti rahvast ja meie kaitseväelasi pika ja raske panuse eest, mis on kaasa aidanud Afganistani arengule ning avaldas kaastunnet kõigi siin elu kaotanud Eesti kaitseväelaste lähedastele.
Eesti riigipea sõnul peab nii liitlaste kui Afganistani enda edasine pingutus olema suunatud esmajärjekorras vägivalla vähendamisele ja sõjategevuse lõpetamisele. Ta kutsus osapooli selle nimel pingutama ning lubas Eesti poolt teemat ülal hoida nii ÜROs kui julgeolekunõukogus.
Riigipea rõhutas, et Afganistan ei tohi kaduda inimõiguste ja demokraatia radarilt. “Naiste osalemine ühiskonnas, meditsiini ja hariduse kvaliteet ja kättesaadavus, inimõiguste, õigusriigi põhimõtete ja meediavabaduse olukord – siin on toimunud 20 aasta jooksul edasiminek. Selle arengu jätkumine on toimiva afgaani riigi ja ühiskonna ülesehitamise eelduseks. Nende väärtuste eest seisab Eesti ka edaspidi nii ÜRO julgeolekunõukogus, Euroopa Liidus kui kahepoolsetes suhetes,” rõhutas Eesti president.
Vabariigi President kohtus Kabulis ka Afganistani Kõrgema Riikliku Lepitusnõukogu juhi Abdullah Abdullahiga ning Afganistani välisministri Haneef Atmariga, kellega arutati julgeolekuolukorda ja riigi tulevikuperspektiive. Lisaks kohtus riigipea president Ghani abikaasa Rula Ghaniga, kellega arutati digikoostöö võimalusi ning naiste suuremat kaasamist ühiskonnaelu korraldamisse.

Veel lugemist:

Ahto ilmajutud

Kui veel mõned päevad tagasi arvasid ilmamudelid, et Hiiumaa ja mandri lääneserv jääb suuremast lumesajust puutumata, siis tänaseks on mudelid suhteliselt üksmeelel, et just...

Uudised

Hiiumaa osavallad müüvad maha vara, mida endal vaja pole. Pakkumisel on nii kortereid, laoruume, elamumaad ja tootmismaad kui ka maatulundusmaad. Eelmisel aastal korraldas Hiiumaa...

Arvamus

Viimase (19.04) Hiiu Lehe juhtkiri tõi välja, et kohaliku omavalitsuse volikogu valimiseni on jäänud poolteist aastat ning näha on, et soovitakse kaaklema hakata. Tagamaa...

Digileht

Hiiu Leht 23. aprillil Osavallad müüvad edukalt maad Miks võetakse liinidel alt maha madalaid kadakaid? Hiiumaa tüdruk naases Küproselt pronksmedaliga Eurovalimised 2024 | Anti...