Connect with us

Uudised

Goudin: Startup-id sünnivadki Hiiumaal

Johan-Paul Hion
Eesti suurimal äriideede konkursil Ajujaht finaali jõudnud, 15 000eurose teise koha preemia ja 89 000eurose investeeringu võitnud Aligner.io tootejuht Nazari Goudin läks Ajujahi finaalsaates otseeetrisse Hiiumaalt Kõpust.
Tänavuse Ajujahi finaalsaate salvestamine toimus kriisiolukorra tõttu esmakordselt skaibi vahendusel. “Aju­jahi korraldustiim sai selle välja­kutsega suurepäraselt hakkama,” hindas Aligneri tegevjuht Sandra Roosna.*
Tiimil oli enne finaalsaadet siiski ka parajalt närvipinget. Vahetult peale eriolukorra väljakuulutamist oli tootejuht Nazari Goudin tulnud Kõpus asuvasse suvemajja nädalavahetust veetma. Hiljem saartele kehtestatud liikumispiirangute tõttu jäi ta saarele niiöelda lõksu, kuna ei tahtnud mandrile naasta – tagasi poleks teda enam lubatud.
Ajujahi finaalsaates osalemist asukoht ühel kaugel saarel õnneks üldse ei seganud. “Minu üllatuseks on Hiiumaa suurepärane koht, kus startup’i teha – internetiühenduse kiirus on piisavalt hea, loodus aitab mentaalselt energia­varusid taastada,” ütles Goudin peale finaalsaadet Hiiu Lehele. “Pealegi on Hiiumaalt juba kaks startup’i, Veriff ja Upgraded pääsenud maa­ilma parimasse kiirendisse Y Combinator,” ütles ta.
Goudin viitab sellele, et 2016. aastal jõudis sellesse Silicon Valley kiirendisse Hendrik Roosna fintech startup Upgraded ja 2018. aastal teise hiidlase Kaarel Kotkase idufirma Veriff.
Ingelinvestorite toetus
Tänavuse Ajujahi idee­konkursi ja 30 000 eurose preemia võitis trükikodade ülejääki targalt ära kasutav ja seeläbi loodust säästev tiim Pagerr. 15 000 eurose teise koha preemia saanud Aligner.io arendas välja veebi­rakenduse, kus sisuloojad saavad töötada mitmekeelse sisuga korraga. Kolmanda koha ja 5000 eurot sai veebiplatvormide testkasutajaid vahendav Sharewell.
Kuigi konkursi alguses lubasid ingelinvestorid panustada ühe Ajujahi tiimi loodud tootesse 65 000 eurot, kerkis lõplik investeeringusumma 89 000 euroni.
Roosna ütles, et investeering ei olnud eesmärk omaette, vaid üks võimalustest kiiremini liikuda suure eesmärgi poole, mis on 30 000 kasutajat üle maailma. Samuti panustada rohkem tootearendusse, et tuua turule valmis kasutuspaketid.
Roosna märkis, et Aligner plaanib laieneda välisturgudele ja vajab selleks vähemalt 200 000 eurot investeeringuid, millest enamus on juba koos. “Praegu otsivad investorid idufirmasid, kes võidavad ka kriisiolukorras. Nägime märtsikuus, et ettevõtetel eriolukorras kasvas vajadus kommunikeerida oma sõnumeid erinevates keeltes ja vajadus teha seda efektiivsemalt.”
Võimekas tehniline lahendus, mida lihtne kasutada
Aligner.io unikaalne algoritm sünkroniseerib sisu eri keeltes omavahel, võttes maha sisu uuendamise ja haldamise keerukuse. “Kõik muudatused ühes keeles ilmuvad kohe kõikides teistes ning kuudepikkune tõlkimise ja kooskõlastamise protsess on nüüd minutite küsimus,” selgitas Goudin. Veebi­rakendus toetab üle 100 keele ja võimaldab kasutada nii masintõlget kui ka näha kohe inimtõlketeenuse hinda ning tarneaega.
Sandra Roosna tõi välja, et Aligneril on kasutajaid nüüdseks juba 20 riigis ja uusi riike peaks lisanduma pärast Ajujahi võitu veelgi. “Saime Ajujahi koolitusprogrammide käigus kinnitust sellele, et ajame õiget asja ja lahendame probleemi, mis eksisteerib paljudes ettevõtetes, kus luuakse sisu erinevates keeltes. Seda protsessi on vaja hallata efektiivsemalt. Siiani toimus see manuaalselt, eraldi failid hoiti arvutis või pilves ja edastati e-maili teel. Tulemusena võib kohata tootekirjeldusi või tingimusi, mis on jäänud eri keeltes sünkroniseerimata. Aligneris toimub see koheselt, tõlke­lahendused on kliki kaugusel ja töövoog juhitud efektiivselt,” selgitas Roosna.
Tugev tiim ja kogenud mentor
Aligneri tiimi mentoriks Ajujahi saates oli keeleõppekeskkonna Lingvist asutaja Ott Jalakas. “Meie klapp on olnud suurepärane, Ott oskas meid targalt suunata fookuse poole, mis meie jaoks veel mõni nädal enne finaali oli veidi hägune, aga kuna Lingvist on rahvusvaheline ettevõte, oli neil probleemist selge arusaam,” rääkis Roosna.
“Arenguprogrammi jooksul saime ja sõnastasime palju selgemaks selle, mis on Aligner, kellele ja millist väärtust see loob. Meie arendustiim on fantastiline kolmik: Alex Lõhmus, Guido Gröön ja Hans Niinemäe on tõelised tegijad, kes on siiani kõigega hakkama saanud. Ajujahi finaali eel leidsid nad lahenduse tehniliselt suurele probleemile – kuidas eri keeltes dokumente alati sünkroonis hoida ehk kuidas teha tekstides muudatusi selliselt, et need jõuaks kiiresti kasvõi 30 eri keelde korraga. Nüüd toimib see meil nagu kellavärk. Kasutame ise Alignerit iga päev ja kasutades on raske naeratust tagasi hoida, sest tegime toote, mida ise nii väga vajasime.”
Sandra Roosna tõdes, et tänu Ajujahi konkursile on Aligner nüüd miljon eurot väärt tiim ja toode, homme kümme miljonit väärt ja ülehomme sada: “Ajujahi koolitajate ja mentorite sisend on aidanud meil laieneda rahvus­vahelistele turgudele ja saada juba 1300 kasutajat!”
* Sandra Roosna on loo autori poja, Hendrik Roosna abikaasa ja Nazari Goudin tema vend.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....