Connect with us

Uudised

Kuressaares avati Hiiu meistri tuulik

VALMAR VOOLAID
Vaatamata segadustele pukktuuliku ehituseks esitatud detailplaneeringu nõudega, sai Viktor Tammsaare ehitatud tuulik valmis ja avati reedel pidulikult Kuressaare linnuse bastionil.
Tuulikute meistrikoja eksperdi, arhitekt Mihkel Koppeli sõnul on tuuliku taastamine läänebastionile ASi Altia Eesti ja Saaremaa vanade maastike kaitse ühingu (Tuulikute meistrikoja) kuueaastase koostöökokkuleppe grande finale.
Altia Eesti AS juhatuse liige ja kommertsdirektor Imre Avalo ütles, et Kuressaare tuulik on järjekorras juba kuues, mis nende firma toel uue elu saab. Kuressaare linnuse pukktuulik, kui uhke ja oluline Saaremaa pealinna ja kogu saare sümbol, valiti taastamisobjektiks, tähistamaks vääriliselt Eesti Vabariigi 100. aastapäeva. Koostöö nii Saaremaa muuseumi kui ka tuulikute meistrikojaga on Avalo hinnangul sujunud kenasti.
Läänebastioni tuulik on ajalooline, samale asukohale taastatud ehitis, mis valmis vanimat dokumentaalselt ja materiaalselt jälgitavat Saaremaa tuulikuehituse traditsiooni silmas pidades ja iidseid töövõtteid kasutades.
Mõned päevad enne avamispidu, 10. augustit, sai tuuliku välisosa jalast kuni tiivaotsteni valmis. Saaremaa laantest leiti, langetati ja sätiti oma õigesse kohta ka sabapuu ning veskimeistrid jõudsid töö­järjega tuuliku siseosa juurde kuuluva pilliraami ja kivitõrreni.
Töid pole seganud ka saar­laste ja hiidlaste igipõline komme teineteise kallal aasida. Tuulikut taastava Hiiumaa firma OÜ Lükkepakk juhatuse liikme ja tuulikuehitaja Viktor Tammsaare sõnul on naabrite sarnane huumorimeel ehituse edenemisele pigem igapidi toeks olnud.
Päris viimase tapini pukktuulikut meistri hinnangul siiski väljakuulutatud avamispäevaks valmis ei jõutud ja interjööriga seotud töid jätkub veskimeistritel septembri lõpuni.
SA Saaremaa Muuseum juhatuse liige Rita Valge ütles, et veski ukse vahelt saab sisse piiluda, aga töötavat tuulikut saab uudistama tulla tõesti alles siis, kui kõik mehhanismid valmis ja töökorda seatud. Nii näeb linnuse taastatud tuulik oma väärikusele vastavalt koguni kahte uhket avamispidu.
Kaugemas tulevikus on linnuserahval plaanis tuulikus ka päriselt jahu jahvatada ja sellest linnuse külastajate rõõmuks ka ajastuhõngulisi küpsetisi valmistada.
Linnuse läänebastioni tuulikut käis väliskülalisena avamas tuuliku ehitamise idee autor, Rahvusvahelise Veski­ühingu (The International Molinological Society) president Willem van Bergen.

Veel lugemist:

Uudised

Eelmisel nädalal Kärdla osavalla vanema kohalt vabastatud Aivar Viidik soovis naasta volikogusse ja osaleda tänasel (neljapäev -toim) volikogu istungil, kuid valimiskomisjon ei taastanud veel...

Uudised

Pioneeripataljon ehitab maikuus toimuva Kevadtormi õppuse käigus Jõeranna küla elanikele silla, mis küla kaks poolt uuesti kokku liidab. Sildade ja teede ehitamine kaitseväe jõududega...

Intervjuu

Hiljuti avaldatud sõidueksami sooritamise statistikast lähtub, et kõige väiksem tõenäosus sõidueksamist läbi kukkuda on Kärdlas. Kärdlas on esimese korraga eksami ärategijaid 86%, Eesti viletsaim...

Digileht

Hiiu Leht 19. aprillil Miinitõrjeoperatsiooniga näidatakse ka musklit Aivar Viidik süüdistab vallasekretäri takistamises Valgusfoori puudumine Hiiumaal sõidueksamit lihtsamaks ei tee Hiiumaa võrkpalliturniir tuleb 67....