Connect with us

Uudised

20 aastat faktide reana

KADI KIIVER
Ajalehe Hiiu Leht sünd ja esimesed aastad on otseselt seotud muhulasest aja­kirjaniku Anu Pallasega.
Koos temaga koondus uue ajalehe mõtte ümber teisigi: Katrin Metsand, Tiit Kerves, Malle Kobin, Toomas Tarkmees. Ajalehe väljaandja otsinguil pöörduti ajalehe Meie Maa omaniku Arne Pagili poole.
Lehe päismiku kujundas Peeter Roasto, Meie Maa kujundaja Tiina Linno lisas sellele kolm kajakat. Kajakas on ju terane lind – seal, kus nad mere kohal parves lendavad, on ikka kala!
19. juunil 1997 läks Kuressaares trükki Hiiu Lehe esimene number ning 20. juuni hommikul jõudsid lehepakid Saaremaalt saabuva laevaga Orjaku sadamasse.
Esimesel aastal ilmus Hiiu Leht kord nädalas reedeti, alates 1998. aastast igal teisipäeval ja reedel.
Hiiu Lehe tunnuslauseks valis Urmas Lauri lause “Kui tahad teada, mis Hiiumaal TEGELIKULT toimub, loe Hiiu Lehte.”
Seitsme aastaga tõusis leht, mis asutati alternatiivsena nn ametliku lehe kõrvale, maakonna suurima tellijate ja trükiarvuga ajaleheks.
2004. aastal läks teine Hiiumaal ilmunud ajaleht pankrotti. OÜ Saaremaa Raadio omanik Arne Pagil ostis pankroti­vara koos kahe kohustusega. Esiteks tagada toimetuses töölaud ja võimalus kirjutada pankrotistunud lehes töötanud staažikale ajakirjanikule Endel Saarele, kes praeguseks manalamees.
Teise kohustusena võttis Hiiu Lehe toimetus üle au ja kohustuse korraldada kohaliku ajalehe poolt 1957. aastal algatatud võrkpalliturniiri. Tänavu 12. augustil toimub maakonnalehe võrkpalli­turniir 60. korda!
2008. aastast lisandus igal reedel Hiiu Lehe ja Meie Maa ühine nädalalõpulisa Nädalalõpp, mis suviti kannab nime Saarte Suvenädal.
Hiiu Lehe toimetuse toetusel on lehe vahel ilmunud ka noorteleht Glasuur, mida on toimetanud Kristel Algvere ja Jareli Liivak.
2010. aasta augustist ilmub reedene Hiiu Leht värvi­trükis.
Hiiu Lehe väljaandja on OÜ Saaremaa Raadio, trükki­jateks Saarte Trükikoda ja Printall.
Lehe trükiarv on kõikunud esimese ilmumisaasta 1600st kuni viimaste suvede 3200 eksemplarini, tellijate arv on paari tuhande ringis.
Hiiu Leht on Eesti ajalehtede liidu liige.
Töötajad läbi aegade
Kärdlas Tuuru majas ruumid saanud toimetuses töötasid peatoimetaja Anu Pallas ja ajakirjanik Katrin-Ädu Metsand.
Kontoritööle asus peagi meie raudvara Annika Kibuspuu, kes esimese laua taga istudes kõigepealt toimetusse tulijaid tervitab.
Raamatupidajaks palgati Marju Kogermann.
1998. aasta juunis tuli tegev­toimetajaks Urmas Lauri Läänemaalt. Järgmise aasta septembris võttis ta Anu Pallaselt peatoimetaja koha üle. 2001. aastal lahkus Pallas lehe juurest Tartu Ülikooli teaduslikule tööle.
1999. aastal tuli konkureerivast ajalehest Hiiu Lehe ajakirjanikuks Tiit Sameli.
Tööle võeti ka varem lehele kaastööd teinud loodus­ajakirjanik ja vestete autor Tapio Vares, kes rändab mööda ilma ja Hiiumaad ning jagab neil loodusretkedel nähtut leheveergudel siiamaani.
Sama aasta septembris asus ajakirjanikuna tööle seni Kõpu koolis õpetajaametit pidanud Harda Roosna.
Aastal 2003 tuli ajakirjanikuks Kadi Kiiver (Laid), kes toimetuses töötas 13 aastat. Tema lahkumise järel liitus meie toimetuse kollektiiviga varasema ajalehetöö kogemusega Peep Lillemägi.
2005. aastal tuli kliendi­teenindajaks Irina Sarapuu, kes rõõmsameelselt suhtleb meie tellijate ja klientidega siiani.
2006. aasta 1. augustil, peale Urmas Lauri lahkumist mujale tööle sai Harda Roosnast lehe peatoimetaja ja lehe ilmumise eest vastutab ta ka praegu.
2007. aastal tuli reporteriks Hannes Sarv, kellest praeguseks on saanud nimekas uuriv ajakirjanik. 2010. aastal ja 2015. aastal oli ta üks Bonnieri preemia nominente.
2011. aastal tuli Hiiu Lehe reporteriks Helja Kaptein, kes töötab toimetuses siiani.
Hiiu Lehes on ajakirjanikena lugusid kirjutanud ka Kärolyn Kongi, Liina Siniveer, Heleri Haasma, Hergo Tasuja, Kalev Kask, Endel Saar, Jaanus Kõrv, Anna-Maarja Roosna jt.
Korrektorina on kirja­vigu jahtinud Tiina Nagland, Marika Lall, Riina Jesmin, Janika Orav, Heleri Haasma, Anna-Maarja Roosna. Praegu teeb seda vastutusrikast tööd Mirja Soop.
Lehte on kujundanud-küljendanud Urmas Lauri, Tõnis Aljas, Andres Pajo. Praegu hoolitseb lehe väljanägemise eest Kersti Simsalu.
Hiiu Lehe juures on oma esimese ajakirjanikutöö kogemuse saanud ka mitmed reporterid-praktikandid: Helen Mihelson, Mari Rebane, Airi Ilisson-Cruz (Bonnieri preemia nominent 2005) jt.

Veel lugemist:

Uudised

Septembris Käina kandis sadu astelpajupõõsaid tühjaks teinud Hiiumaa karu kadus pildilt üsna kohe peale seda. Seevastu novembris tuli aga Saaremaalt teade, et seal on...

Persoon

Elu oleks võinud minna nii, et Annekatrin Kaivapalu õpetaks võib-olla tänagi Hiiumaal lastele eesti ja soome keelt nagu ta seda pea kümme aastat ka...

Digileht

Hiiu Leht 29. märtsil Kas karu kolis Saaremaale? Hiiumaa soovib 2-eurosele mündile Kärdla koolist Soome professoriks Toomas “Tuut” Tross :Milleks meile on vaja teatrit?...

Uudised

Seoses reisiparvlaev Soela korralise peamasinate hooldusega teenindab 1. aprillist Sõru-Triigi liini asenduslaev Reet. Reisiparvlaev Reet on liinil eeldatavasti aprilli lõpuni.