Hiiumaa toidutootjad ühendavad jõud toodete paremaks turundamiseks ja ekspordiks.
Laupäevasel kliendipäeval teatas Hiiumaa tarbijate ühistu (HTÜ) juhataja Kaja Antons, et Hiiumaa Köök ja Pagar ning veel 14 saare väiketootjat liituvad MTÜ Hiiumaine Toit alla.
Ühinemise algatajad leiavad, et paljud tootjate murekohad on sarnased ja jõudusid ühendades saavad kohalikud toidutootjad transpordi-, logistika-, turunduse- ja müügikulusid optimeerida. Tulevikuplaan on Hiiumaa tooteid koos turundada ka välismaale.
“Esimeste sammudena võiksime koos vaadata transpordivõimalusi ja luua ühise e-kaubanduse platvormi,” selgitas Antons plaane.
Mõtte ühineda käis välja OÜ Vaba Aed omanik Margit Pruul, kes on toidutootmisega Hiiumaal tegelenud pool aastat.
“Ma sain aru, et nende ärivisioonidega, milledega ma mandrilt siia tulin – metsasaadusi väärindada ja neid funktsionaalseks toiduks teha – ma üksi kindlasti hakkama ei saa,” ütles Pruul. Kaheksa aasta eest Agu Kohari poolt asutatud MTÜ Hiiumaine Toit loodigi toona selleks, et koondada kohalikke tootjaid, leida võimalusi toidutoodangu arendamiseks, turustamiseks ja turundamiseks ning korraldada koolitusi. “Turundus- ja logistikakulusid optimeerides saame toote hinnad konkurentsivõimelisemaks ja marginaali suuremaks,” märkis Pruul, kes on ühtlasi ka ellukutsutud organisatsiooni projektijuht, MTÜ Hiiumaine Toit juhataja on Kaja Antons.
Ausammas kui turismiatraktsioon Hiiumaa leivatootmise 110. aastapäeva puhul avati laupäeval ühistuhoone kõrvale rajatud Pagarite pargis pidulikult Hiiumaa toidu ausammas. Antons rääkis avakõnes, et ausammas on tänu kõigile neile, kes 110 aasta jooksul toidu heaks panustanud.
“Need on inimesed, kes on oma kätega valmistanud hiidlastele toitu – meie pagarid, meie tehnoloogid, meie tootmisjuhid ja meie juhatajad, kes hoidnud toidutootmise elavana,” loetles Antons.
Hiiu Lehele ütles Antons,
et Pagarite park ja ausammas võiksid saada ettevõtlust tutvustavaks atraktsiooniks. “Me väga loodame, et turistid, aga ka oma inimesed võtavad selle paiga omaks, tulevad siia aega veetma ja miks mitte ka ausamba juurde pilti tegema,” ütles ta.
Hiiumaa toidu ausamba avamise puhuks valmistasid pagarid meetripikkuse Hiiumaa leiva. Leib sai täpselt nii pikk, kui leivaahju mahtus. Leiva lõikas lahti Hiiumaa Köök ja Pagar tootmisjuht Siiri Nigul.
Üle poole mandrile
Saare suurim toidutööstusettevõte Hiiumaa Köök ja Pagar tarnis mullu ligi poole ehk 47 protsenti toodangust mandrile. Juhataja sõnul näitavad selle aasta esimese kvartali müüginumbrid, et väljaspool Hiiumaad müüdava toodangu osakaal ületab tänavu kohapeal müüdava.
“Kui me tahame areneda ja soovime, et ettevõte kasvaks, siis tulebki toota Hiiumaalt välja,” tõdes Antons.
Ta meenutas, et aastaid tagasi oli Hiiumaa Köök ja Pagar seadnud oma eesmärgiks saarelt välja müüa 10 protsenti toodangust ja tol ajal tundus see peaaegu võimatu ülesandena.
Maha ei ole maetud mõtet siseneda ka välismaistele turgudele, kuid praegu puudub selleks sobiv toode. “Meie tooted on naturaalsed, me ei kasuta säilitusaineid ja seetõttu on toodete realiseerimisaeg lühike,” selgitas Kaja Antons, et töö selles suunas siiski käib.