Püha Lepa Leht on viimasel ajal saanud hulgaliselt kirju Hiiumaa koduperenaistelt. Mõni neist on olnud päris meeleheitel. Teemaks on olnud toiduvalmistamise kulud seoses kõrgete elektrihindadega. Mure on igati mõistetav. Näiteks üks meie kirjasaatja Mare (nimi muudetud) kurtis, et tunniajane pannkookide valmistamine oli maksnud kulutatud energia näol kolmsada eurot. Naisterahvas oli hirmunud ja arvamusel, et ilmselt ostis ta enese teadmata ära ka alajaama või midagi veel suuremat. Üritamegi nüüd inimesi rahustada ja soovitada omalt poolt mõned retseptid, mis ei nõua palju energiat ja viiks elektriseadmete kasutamise roogade valmistamisel miinimumini. Lähtusime ülesande lahendamisel ka sellest, et kalorite hulk valmistatud roogades oleks piisav ja tagaks vajaliku päevase energiavaru.
Alustame hommikusöögist. Meie soovitus oleks Hiiu tikuvõileib. Valmistamine on lihtne ja käepärane kõigile. Ostke üks 1,6-kilone Hiiu leib ja lõigake see pikuti horisontaalselt pooleks. Leiva alumisele poolele määrige umbes kaks kilo võid ja vahele pange kolm kilo liharikast vorsti. Suruge nüüd ülemine osa peale ja torgake võileiva sisse tikk. Maitsev eine on kiirelt valmis. Selline väike võileib on hea võtta tööle kaasa või torgata näiteks kooliõpilastele hommikul seljakotti.
Lõunasöögiks soovitame natuke tummisemat leent. Selleks sobib hästi vana hea Hiidlaste segusupp. Segusupi retsept on pärit aastast 1985. Sarvemees Juhan (nimi muudetud) läks pärast jaanipäeva koju ja segas hulga asju potis kokku. Tulemus sai uskumatult hea ja maitsev ning sealt algas kuulsa supi edulugu meie saarel. Edastame ka teile, head Suvelehe lugejad, selle kulinaarse taiese retsepti, mis viib teie maitsenaudingud uuele tasemele.
Võtke viieliitrine pott, täitke see veega ja pange selle alla põlema neli kuni kaheksa teeküünalt. Nüüd hakake lisama supi koostisosi. Üks porgand, üks kartul, kolm hernest, üks küüslauguküüs, natuke pipart ja soola. Kui need koostisosad on pool tundi improviseeritud tulel keenud, lisage kaks kilo liha ja kaks kilo räime. Keetke veel umbes tund ja maitsev supp on valmis. Selle supi puhul tooksin esile kaks head asja. Elektrienergia kulu on null ja maitsete segunemine on täiuslik. Sageli on hiidlane valiku ees, kas teha liha- või kalatoitu? Nüüd on see möödanik. Segusupiga sellist probleemi ei ole. Head isu.
Õhtusöök võiks olla midagi väga üllatavat ja hõrku. Töölt koju saabuv mees peaks saama korraliku kõhutäie, et päeval kulutatud energia kiirelt taastuks. Pakume välja meetodi, kuidas valmistada kiire ja maitsev kotlet. Valmistage kotletisegu. Siinkohal ei hakka me retsepti kirjeldama, sest iga hiidlane teeb hakklihasegu natuke omamoodi, kasutades erinevaid maitseaineid ja komponente. Pakume hoopis välja lahenduse, kuidas hiiu naine hoiaks aega kokku ja saaks töö kiirelt tehtud ning samas hoiaks ka energiakulud maksimaalselt madalal. Kui kotletid on vormitud, asetage need taldrikutele. Nüüd kutsuge pere laua äärde ja vahetult enne söömist, kasutades triikrauda, asetage see kotletile ja kuumutage kümme sekundit mõlemalt poolt. Triikraua meetod võimaldab protseduuri sooritada väga kiiresti. Võib kasutada ka aurufunktsiooni. Selle väite kinnituseks võin öelda, et olen seda meetodit kasutanud ja uskuge mind – see üllatab kõiki oma tõhususega! Pikad ja kohati rutiinsed tunnid pliidi ees on nüüdsest möödanik. Tean mõnda koduperenaist, kes triigib pesu ja küpsetab kotlette samaaegselt. Uued ajad on saabunud. Kiire kokakunst on tagasi.
Magustoiduks sobiks valmistada üks korralik smuuti. Loomulikult ei kasuta me valmistusprotsessis elektrit raiskavat miksrit, vaid teeme jällegi käsitööna, kasutades töövahendina visplit. Lastele sobiks näiteks jäätise maasikasmuuti, mis jahutab ja on samas ka tervislik. Pereisale sobiks väga hästi vaarikasmuuti. Retsept on lihtne. Võtke kaks liitrit kvaliteetset koduõlut ja vispeldage sinna sisse üks vaarikamari. Jällegi väga kosutav ja rahustav kokteil. Silmas tuleb kindlasti pidada seda, et vaarikatega üle ei doseeriks, sest muidu läheb segu liiga paksuks ja vaarika maitse hakkab domineerima. Loodame, et neist nõuannetest oli abi. Ilusaid kokanduselamusi kõigile.
Püha Lepa Lehe reporter
A. Raudsepp