Just selline toit on homsel mitmekesisuse päeval Kärdla keskväljakul asuva itaalia restorani Mamma Mia menüüs.
Mitmekesisuse päeval teevad söögikohad üle Eesti eripakkumisi. “Tähistame mitmekesisuse päeva, kuna hindame mitmekesisust kõrgelt nii menüüs kui ka kollektiivis ja soovime seda ka kõigi teistega jagada,” rääkis Mamma Mia omanik, itaallane Michele Parucci.
Mitmekesisuse päeva toiduvalik langes eksootilisele krokodillilihale, millest Parucci otsustas teha Caesari salatit. Krokodilliliha on pärit Zimbabwe krokodillifarmidest ning seda proovinud gurmaanid on võrrelnud seda maitse poolest kanalihaga – seega on retseptivalik loogiline.
Krokodilliliha Eestis enam suur haruldus pole, vaid Hiiumaal pole kuulda olnud, et seda kusagil müüdaks. Saaremaa ajaleht Meie Maa aga näiteks kirjutas juba 2017. aastal, et 250grammine pakend krokodilliliha maksab Auriga keskuses 15,60 eurot.
Kellele krokodilliliha liiga eksootiline tundub, saab tellida itaallaste lemmiktoite pitsasid-pastasid-salateid, nagu iga päev. Selleski püüab Parucci luua mitmekesisust, kasutades itaaliapäraste toitude valmistamisel võimalikult palju eestimaiseid tooraineid.
Magustoitudest tahab Parucci mitmekesisuse päeval pakkuda laktoosivaba juustukooki. “See on tõeline väljakutse, sest vajame selleks laktoosivaba võid, laktoosivaba piima, laktoosivaba hapukoort ja laktoosivaba kohupiima,” loetles Parucci.
“Kuna mitmekesisuse tähendus on väga lai, kõlavad sel päeval Mamma Mias pimeda laulja Andrea Boccelli laulud,” lubas Parucci veel. “Ma armastan väga tema muusikat.”
Sellega Parucci ei piirdu ja praegu teeb ta tööd selle nimel, et kutsuda Mamma Miasse tööle filipiinlannast kokk Juanita Christine. Kui kõik õnnestub, tuleb ta esimest korda maikuu keskpaiku ja uuesti septembris, kui jääb siia pikemalt, et tutvustada ja pakkuda Filipiini, hiina- ja aasiapäraseid toite. “Filipiinlased armastavad väga liha, nii et ma usun, et need toidud maitsevad ka eestlastele,” ütles Parucci. Ka nende toitude valmistamisel loodab Parucci kasutada kohalikku toorainet, näiteks Hiiumaa maheveiste-lammaste liha.
Ja kuigi mitmekesisus on väärtus, tuleb lõpetuseks ära õiendada 5. aprilli Hiiu Lehes olnud viga – muidugi tuli Michele ema Anna Hiiumaale Itaaliast, mitte Hispaaniast!
Michele ise aga jõudis Eestisse Euroopa vabatahtliku teenistuse kaudu ja tema restorani arendamist on toetanud Euroopa läbi maaelu arengu meetmete. “Sellepärast ma Euroopat nii väga armastan!” kinnitas Parucci.
Mitmekesisuse päeva eesmärk on märgata ja väärtustada iga inimese tähtsust ja erakordsust nii ettevõtetes ja organisatsioonides kui ühiskonnas laiemalt. Eesti inimõiguste keskuse korraldatud päev pühendub seekord muuhulgas mitmekesisele toidumaailmale. Selleks otsiti ja leiti kogu Eestis võõrapärase menüüga söögikohti ja kutsuti neid mitmekesisuse päeval eripakkumisi tegema. Valdavalt on tegu pealinna söögikohtadega, kuid liitunud on ka kaks Tartu, üks Pärnu ja üks Viljandi söögikoht, lisaks Mamma Mia Kärdlast.