Jälgi meid
Hiiumaa Glögikohvikute Päev 23.11-07.12

UUDISED

Hiiumaa parim kalakokk töötab Vetsi Tallis

Urmas Liit
Esimese Tuulekala festivali kalatoitude konkursi võitis Vetsi Talli valmistatud suitsu­tuulehaugi kreem toorjuustuga.
Võitjale, Vetsi Talli kokale Ulvi Paabule pandi pidulikult ette võidupõll kirjaga “Hiiumaa parim kalakokk 2012” ning Vetsi Talli toidukohta kaunistab nüüd üks puine tuulehaug.
Esikoha pälvinud suitsutuulehaugi kreem toorjuustuga oli žürii arvates üpris uudne retsept tuulekala valmistamiseks ning tõeliselt maitsev võileivakate. Kreemi koostisesse kuulus lisaks suitsutuulehaugile kalapuljongit, sibulat, keedumuna, toorjuustu ja vahukoort, maitserohelist ning sorts aperitiivi.
Toitlustus- ja majutuskoha perenaine Ester Tammis ütles, et retsepti idee oli temalt ja teostus Ulvi Paabult ning ka põlle vastuvõtmise au jäi kokale. “Konkurss oli vahva ja neid tuleks sagedaminigi korraldada selleks, et toitlustajate mõtted ja fantaasia tööle panna,” leidis Tammis.
Vetsi Talli köök pakub suhteliselt palju kalatoite ehk nagu Tammis ütles “kõike, mida merest kätte saame, seda pakume” – menüüs on “uppunud” silgud, praetud räimed, aga ka vanamoodne ahjuhaug munasoustiga, pakutakse kalasuppe nt kalaseljankat, kalakotlette jms. “Meie juures klient kalata ei jää,” kinnitas Tammis.
Teise koha preemia läks “apudele” silkudele, mille valmistajaks Indrek Kääramees. Sarnaselt teistele kokandus­ajalukku läinud toitudele andis ka tema silkudele maitse juhus: tavapärase sidruni asemel, mis oli külmkapist lõppenud, läks käiku apelsin. Kergelt apelsinimaitselised silgud olid hindamiskomisjoni arvates lausa täiuslikud.
Kolmanda koha sai “iidlase uduangerjaks” nimetatud roog, mille meisterdas Janno Elmi. Žürii hinnangul oli marineeritud tuulehaug tarrendis valmistatud laitmatult – klaari kallerdisega ning ilma ühegi luuta.
Tuulekala eripreemia anti välja Helje Palmi kokku keedetud tuulesüldile – traditsioonilisele tuulekalale tarrendises.
Lestafesti eripreemia läks lestasupile, mille valmistajaks Grilli Lest ja Lammas kokk. Kalasupile andis kohalikku mekki Kassari karulauk, üllatavaks oli ohtralt lisatud kloostrivein, mis tegi lestasupi pidulikuks.
Ester Tammis on käinud kõigil kolmel festivalil. “Kahju, et ilmataat ei ole kordagi olnud festivali poolt – igal festivalipäeval on olnud kehv ilm, isegi kui muud päevad on olnud enam-vähem. Tänavu lisandusid õudne tuul ja külm vihm.”
Korraldajate nimel tänas Tuuli Tammla osalejaid, kes olid võtnud kokku julguse oma töödega välja tulla ning hindamiskomisjoniliikmeid asjatundlikkuse eest.
Kokku laekus konkursile seitse võistlustööd viielt kokalt, kes kõik olid kasutanud toorainena kohaliku mere kala, ka muud koostisosad olid võimalust mööda kohalikud.
Viieliikmeline žürii, koosseisus Jüri Lauter, Ly Kaups, Urmas Vaino, Heli Hahndorf, Ilmi Aksli, hindas toidu välimust, lõhna, maitset, originaalsust, kohaliku tooraine kasutamist ning hiiumaapärasust.

Veel lugemist: