Connect with us

Uudised

Coop hakkab rohelist energiat tootma

HTÜ
Coop Hiiumaa paigaldas kolm päikese­jaama koguvõimsusega ligi 150 kilovatti, et vähendada elektri­kulu ja saada roheenergia toetust.
“Päikeseparkides toodetud energia tarbime suures plaanis kauplustes ja tootmises ise ära, ülejäägi korral müüme energia võrku tagasi,” selgitas ühistu juhataja Kaja Antons.
Antons ütles, et päikese­parkide rajamine oli kirjas Coop Hiiumaa selle aasta arenguplaanides. Töö võeti ette, kuna kaupluste elektrikulu on päris suur ja ühistul katusepinda jagub. Ka saavad hiljemalt 2020. aastal valminud ja kuni 50kW võimsusega päikesepargid nn roheenergia toetust, mida makstakse ettevõttele 12 järgmist aastat.
Kui Keskväljaku kaupluse katusele paigaldatud päikesejaam on hästi näha, siis ühistu Heltermaa majade katustel pole neid altpoolt märgata. Tormi Konsumi katusel asuvate päikesepaneelide koguvõimsus on 50 kilovatti (kW) ja Hiiumaa Köök ja Pagar tootmishoone katusel on sama võimas, 50kilovatine päikese­jaam. Kärdla keskväljakul asuva Hiiu Konsumi/Hiiumaa Kaubamaja paneelide elektriline võimsus on veidi väiksem, 43,8 kW.
“Paneelide paigaldustööd pidid algama märtsikuus, aga koroona segas vahele ja nii saime töödega alustada maikuu teises pooles,” lisas Antons. Viimased tööd lõpetati septembris.
Coopi poolt juhtis projekti haldusjuht Kunnar Lilleõis, päikesepargid paigaldas OÜ Taastuvenergia ja tööde kogumaksumus oli 113 000 eurot.

Veel lugemist:

Uudised

Kõrgessaares 30. aprillil avatava käsitöökaupluse avanud neli naist tahavad enda sõnul poe avamisega järgi uurida, kas Viskoosa on ikka nii arenev koht nagu väidetakse. ...

Digileht

Hiiu Leht 26. aprillil Neli naist avavad Viskoosas poe Osa Käina ajaloost sai kaante vahele Kevadist ürdikuningat tuleb tikutulega otsida Maarjakask astub kadakale kannule...

Uudised

Kolmapäeval  Kõpu poolsaare põhjaküljes Palli – Mägipe piirkonnas ja lõunaküljel Kaleste kandis tuvastatud rannikureostuse eemaldamiseks korraldab Hiiumaa vald talgud. Vabatahtlikud on oodatud appi reedel,...

Juhtkiri

Mati aa kiusaja. Ta nimi äi pea üldsegid Mati olema. Ta vöib olla ka Jüri vöi Mari, Ainar vöi Aina, Mart vöi Maie.   Kiusaja...