Connect with us

Tervis

Nõuetele ei vasta veel ükski Hiiumaa apteek

Apteegireform sunnib ka saare ainsat, täielikult proviisorite omanduses apteeki omandisuhteid muutma.
“Oleme küll sajaprotsendiliselt erialatöötajatest osanikud, aga uus seadus tahab, et juhatajal oleks 51 protsenti osalust – meil seda praegu pole,” ütles OÜ Kärdla Apteek üks omanikke, apteeker Krista Luuk.
Mullu septembris kirjutasime optimistlikult, et viis aastat kestnud apteegi­reform on lõpusirgel ning võib juhtuda, et Hiiumaal saab see tehtud esimesena, kuna kaks saarel asuvast neljast apteegist juba on proviisorite omanduses. Saarel on üks Benu ketiapteek Selveris, üks on haigla apteek, Kärdla apteek ja Valve Raide Keskväljaku apteek, aga juba kuuluvad proviisoritele. Seega võinukski Hiiumaa olla esimene maakond, kus apteegi­reformiga ühele poole saadakse.
Sotsiaalministeeriumi kodu­lehel avaldatud kaardilt selgub aga, et praegu pole Hiiumaal ühtegi nõuetele vastavat st proviisori­omanduses apteeki, nõuetele mittevastavaid aga on neli.
Näiteks eelnimetatud Kärdla nn vana apteeki Uuel tänaval peab OÜ Kärdla Apteek, mille omanikeks proviisorid Krista Luuk,
Maret Ilves, Marge Noorkõiv ja Viivika Remmelkoor. Seega on 29 aastat osaühinguna tegutsenud Kärdla apteek algusest peale kuulunud kutselistele proviisoritele. Milles siis asi?
Sotsiaalministeeriumi tervisevaldkonna nõunik Katri Eespere selgitas, et Kärdlas on küll kaks proviisorite osalusega apteeki, kuid neist ei vasta kumbki veel ravimiseaduse nõuetele. Mittevastavuse põhjused aga on erinevad.
“Üks apteek Kärdlas kuulub küll proviisoritele, ent ei ole ühe proviisori enamusosalust, mida kehtiv seadus nõuab,” rääkis Eespere. “Ehk siis sisuliselt on vaja viia vastavusse proviisorite osalusprotsent selliselt, et ühele proviisorile kuuluks vähemalt 51 protsenti apteegist.”
Teise Kärdla apteegi puhul on samuti tegemist proviisor­apteegiga, kus proviisorile kuulub 60 protsenti apteegi osalusest. “Seal on nõuetele mittevastavuse põhjuseks hulgimüüjast vähemus­osanik,” ütles Eespere. Sama kehtib ka Käina ja Emmaste apteekide puhul, mis on eelnimetatu haruapteegid.
Nõus muutusi sisse viima
Eespere ütles, et nad on Hiiumaa proviisoritest apteegi­omanikega suhelnud ja nendega kohtunud: “Nad on meile kinnitanud, et neil on kavas viia apteegid nõuetega vastavusse, kui riigikogu annab selge sõnumi, et reformiga minnakse lõpuni.”
“Ootame, kas neljapäeval riigikogus võetakse mõni meile sobiv muudatus vastu, kui ei, siis kohandame oma osakud ringi – tahame ikka edasi töötada,” ütles Krista Luuk eelmisel nädalal Hiiu Lehele.
Neljapäevasel istungil tutvus riigikogu sotsiaal­komisjon kolme ravimi­seaduse muutmise seaduse eelnõuga. Komisjoni esimehe Tõnis Mölderi sõnul otsustas komisjon arutelusid nende üle jätkata järgmisel esmaspäeval, st eile. Lehe trükkimineku ajaks tulemust veel teada polnud.
Kuna 1. aprillist kehtivad apteekide pidamisele uued eeskirjad, esitasid riigikogu liikmed kolm ravimiseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega soovitakse praegu kehtivat korda muuta.
Eelnõuga 127 SE soovitakse võimaldada haigla­apteekidel ravimeid ise maale tuua;  eelnõu 139 SE keskseks eesmärgiks on muuta ravimiseaduse sätteid selliselt, et ravimiseaduse regulatsioon ei piiraks apteegi­pidaja omandit ning eelnõu 141 SE fookuses on see, et proviisoromandi nõue loetaks täidetuks ka juhul, kui apteegiettevõtte valitsevaks omanikuks on mitu proviisorit ühiselt. Viimane välistaks vastuvõtmisel näiteks OÜ Kärdla Apteek puhul vajaduse proviisorite osakud ümber jaotada.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....