Kärdla linna esimese sünnipäevakoogivõistluse võitis Kerli Varrik, kes astus võistlustulle ebatraditsiooniliste pulgakookidega.
Kolmapäeval tähistas Kärdla linn 81. sünnipäeva. Sel puhul toimus nagu ikka Kärdla linna jooks, aga esmakordselt said rinda pista ka tublid küpsetajad. Kärdla sünnipäevakoogivõistlusel tõid oma küpsetised võistlustulle kolm julget koogimeistrit.
Kerli Varriku pulgakoogid kandsid nime “Purjetades Hiiumaale”, Karmen Tee küpsetas armsa koduse maasikakoogi vahukoorega ja Liisu Orav kohvise juustukoogi.
Žürii, kuhu kuulusid Hiiumaa vallavanem Reili Rand, Paavli koogitare perenaine Merle Ranus ja Baabade kohviku perenaine Ave Vohu, pidi hindama kookide välimust, maitset ja kogu kontseptsiooni. Kõigile osalejatele jagus neil ohtralt kiidusõnu.
Ranna sõnul oli otsust langetada keeruline, sest kõik koogid olid väga eriilmelised: “Eelkõige oli raske hindamistöö juures see, et oleks ikka kolm ühesugust juustukooki olnud hinnata, oleks kergem olnud, aga see, et kõik olid nii omanäolised ja erilised lahendused, seadis väljakutse.”
Läbimõeldud kontseptsioon tõi võidu
Kuna võitja tuli siiski välja valida, otsustas žürii üksmeelselt, et tänavuse sünnipäevakoogivõistluse võit läheb Kerli Varriku pulgakookidele.
Vallavanema sõnul jäi pulgakookide puhul kohe silma nende väljanägemine. “Need eristusid kontseptsioonilt ja kõik oli läbi mõeldud nimest kuni välimuseni,” märkis Rand.
Vohu sõnul on keeruline saada kõiki pulgakooke ühtlaselt ümmarguseks ja ilusti glasuurida. “Kerlil aga olid kõik väga korralikult tehtud,” jagus tal Varrikule vaid kiidusõnu.
Varriku enda sõnul ta tegelikult suur küpsetaja polegi. “Olen hakanud pulgakooke tegema ja püüan kogu aeg aina paremini,” selgitas ta. Selle kohta, et žürii tõi toote tugeva küljena välja, et kõik koogid olid ühtlaselt ümarad, märkis võidutöö autor, et ta on tõesti palju harjutanud ning tal on väga hea meel, et seda märgati ja hinnati.
Varriku jaoks oma pulgakookide võistlusele toomine hirmus polnud: “Pigem vastupidi, ma ootasin seda ja olin väga õhevil.”
Kaotada polnud midagi
Vahukoorega maasikakoogi autor Karmen Tee oli kohe kindel, et soovib võistelda, kui ta üleskutset nägi. “Kaotada ei olnud ju midagi,” lisas ta. Pisut pelgas ta, kuidas kook välja tuli ja kas biskviidid on piisavalt pehmed.
Tordi tegi noor meister valmis öösel – alustas kell 23 ja lõpetas 2.30: “Öösel ongi kõige rahulikum küpsetada,” kinnitas ta.
Tee lisas, et võistlus oli tema jaoks võimalus end rahvale veidi näidata, sest ta plaanib ka edaspidi küpsetada. “Juba praegu vaikselt tegelen, olen teinud mõned sünnipäevatordid tellimuse peale ja ka sel nädalavahetusel tuleb üks tort valmis teha,” rääkis ta.
Võistluselt sai Tee head tagasisidet ja julgust aina edasi katsetada. Ka kohtunikel jagus Tee maasikatordile kiidusõnu. “Suure armastusega tehtud kook, kui norida, siis värsked maasikad oleks olnud kirss tordil,” ütles Rand.
Vohu sõnul oli tegemist armsa koduse koogiga ja Ranus lisas veel, et maitse oli mõnus ja magus.
Mõtles küpsetades Kärdlale
Kohvise juustukoogi autor Liisu Orav ütles, et otseselt oma koogis millestki ta inspiratsiooni ei saanud. Kooki küpsetades mõtles ta lihtsalt kogu aeg Kärdlast ja Hiiumaast. “Ma ei ole tegelikult üldse Hiiumaal sündinud,” lisas ta.
Orava sõnul oli hirmus oma kooki võistlusele ja teistele hinnata tuua: “See oli üldse esimene kord, kui ma midagi niisugust tegin.”
Kohtunike sõnul oli Orava kook tehniliselt väga hästi tehtud, sest selle juures on oluline õige küpsetamistemperatuur ja aeg. Vohu lisas, et koogis polnud ühtegi pragu ning Ranuse sõnul oli tegemist mõnusa ja hea toorjuustukoogiga.
Sünnipäevakoogivõistluse võitjale oli auhinnaks õhtusöök kahele Kärdla uues söögikohas Ollallaa ja hiiumaine käterätik.