Connect with us

Uudised

Viskoosas võitja ja kartultomati jälgi ajamas

Kui me laupäeva pärast­lõunal Viskoosa bussipeatusesse jõudsime, olid seal nii ehitud pulmaauto peakorraldajaga roolis kui tulevane loosiauhinna võitja. Viimast me tol hetkel muidugi ei teadnud.
Pulmaautoks ehitud Lylian Meisteri šikilt punase Volvo Amazoni kaunistasid floristid Hebe-Kai Kann ja Jaak Tomson koos kolme ametikooli floristiõpilasega. Üllatusena tuli, et selles lilleseades oli kasutatud ka kartulit! Lilla kartuli ligi meetripikkused idud olid samuti erelillad ning pilliroost taustal harmoneerusid huvitavalt tumepunaste kallade ja mustjaks kuivanud adruga. Valgest pitsist rääkimata.
“See on moodne ja hiiumaapärane seade – pilliroog, adru, kartulid,” selgitas Lylian Meister.
Seade nimi oli “Luigelend” või “Luigelaul”, täpselt meelde ei jäänudki, aga sellega tehti ring saarele peale ja käidi kõigis HAHA!des ehk Hiiumaa Ametikooli HüpikAiastuudiotes.
Õpilased ise mõtlesid välja teema, mida bussi­peatuses avatud aiastuudios tutvustada. Viskoosas oli pea­kangelaseks tuhlis ehk kartul ja tunnustaimeks kultuur­mustikas, mis istutati ka bussipeatust kaunistavasse seadesse.
Kartultomat või tomatkartul?
Sirje Mürk oli Suuremõisast Viskoosasse tulnud ekstra selleks, et õppida tomatit kartuli külge pookima. Poogend oli just valmis saanud ja tegija väga rahul – värskelt valminud liittaime sai ta kaasa võtta.
“Ma tulin spetsiaalselt Suuremõisast selleks siia, et siin õpetatakse tomati ja kartuli pookimist,” teatas Mürk. “Tegin algusest lõpuni läbi, siis jääb meelde – ema soovis ka teada, mismoodi seda tehakse.”
Põhimõtteliselt lõigatakse kartulil vars suures osas maha ja alles jääva jupi külge kinnitatakse tomatilt võetud oksake. Algul tuleb tomatkartulile või kartultomatile kilekott pähe tõmmata, et poogendil piisavalt niiskust oleks. Sellise naljaka taime saab panna kasvama näiteks rõdule.
“Põhimõtteliselt saab algul süüa tomateid, taim kasvatab alla ka kartuleid ja pärast saab süüa ka kartuleid,” selgitas juhendaja, Hiiumaa ametikooli floristieriala õpilane Kati Kraavi.
Sotsiaalmeedias jagati videot, kuidas kartuli võib kasvama panna topelt­ämbrisse – seesmisel ämbril on augud, välimine on terve – ja siis saab aukudest võtta välja juba sobivalt suureks kosunud kartuleid. Söömiseks muidugi. Ametikooli õpilased sellisest võimalusest kuulnud polnud, aga lubasid katsetada.
Torisev agronoom
Kartulisortide, tomatitaimede, kartultomatite pookimist, sünnipäevaroosidest istikute kasvatamist kartuli abiga, õitseva kultuurmustikaga lilleseade valmimist ja muu huvitava uudistajaid käis bussipeatusest läbi kogu aeg.
“Huvilisi on kogu aeg, igal oma huvi – mõni arvab, et me müüme kartuleid, mõni, et müüme tomateid, aga tegelikult me tutvustame neid,” rääkis Kraavi. “Paljudel on ka huvi, kuidas kartulist tomatit teha ja me oleme näidanud, kuidas me neid poogime ja mõni on saanud ka ise pookida.”
Äkki saabus kuskilt nõukogudeaegne agronoom, kes tegi karmi kriitikat: tomatitaimed on viletsad; mis mõtet on tomatit kartuli külge pookida, sest korraga neid nagunii süüa ei saa jne. Toriseja aga lahkus peagi ja lahkemaid uudishimulikke tuli jälle juurde.
“Nii armas on see – mulle väga meeldib,” vastas Viljandist pärit Kraavi, kui küsisin, kuidas talle Hiiumaa ameti­koolis meeldib ja kutsus kohe ka allakirjutanut kooli õppima.
Koolis tuleb floristi erialal käia üks kord kuus nädal aega korraga ja õpe kestab kaks aastat. “See on nagu puhkus muust tööst, õpime taimi tundma, kooliaias puid lõikama – hästi huvitav on kõik,” ütles Kraavi.
Ametikooli pakutava tasemega oli ta samuti rahul: “Meil on väga professionaal­sed õpetajad – Taavi Tuulik, kes teab taimedest kõike ja Lylian Meister ja Hebe-Kai…”
Kes võitis peaauhinna?
Laupäeva hilisõhtul teatasid korraldajad, et tosin inimest tegi Hiiumaale ringi peale ja külastas kõiki seitset hüpik­stuudiot. Nende vahel loositi välja auhind, õitsev magnoolia. Võitjaks osutus Sirje Mürk.
Eriauhinna, jaapani männi sai Peeter Dedov, kes läbis ringi jalgrattal ja võitis kõigi korraldajate südamed. Dedov ise kommenteeris sotsiaalmeedias, et oli väga lahe päev ja tänas asjaosalisi: “Jätkake igal juhul samas vaimus ja loodan, et näeme aasta pärast uuesti. Eriauhind Jaapani männi näol oli väga meeldiv üllatus, jääb seda toredat päeva meenutama.”
Hiiumaa ametikooli floristid avasid sel laupäeval hüpik­aiastuudiod saare seitsmes bussipeatuses.

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....