Jälgi meid

UUDISED

Kassari saare kaasamiskavale tõmmati joon alla

Ekspert Triin Matsalu esitles laupäeval kaan­te vahele saanud dokumenti Orjaku külaseltsi valmivas infomajas.
HELJA KAPTEIN
helja.kaptein@www.hiiuleht.ee
Kolme avaliku arutelu järel sündis kümneleheküljeline dokument, kaart ja hulga protokollitud ettepanekuid, mis on aluseks Kassari saare üldplaneeringu koostamisel.
Protsessi kaasati Käina vallavalitsuse ja volikogu, Orjaku külaseltsi ja Kassari haridusseltsi liikmed, kohalikud elanikud, suvitajad ja kinnistute omanikud. Esimesel koosolekul oli 19, teisel 31, kolmandal 20 osalejat.
“Kogu kaasamine on rohujuure tasandilt kaasarääkimine valla strateegilise dokumendi koostamiseks,” ütles Matsalu. Ta selgitas, et kaasamist on tarvis selleks, et tulevikuarenguid planeerides jõuaks ühelt poolt võimalikult paljude inimeste arvamus otsustajateni ja teiselt poolt aitab kaasatutel n-ö näha oma krundi piirest kaugemale.
“Huvilisi on olnud nii kohalike elanike, suvitajate kui ametnike seast,” kinnitas Orjaku külaseltsi juhatuse liige Margit Kääramees. “Inimesed olid aruteludel aktiivsed, tegid palju ettepanekuid ja vahel leiti ühiselt ka lahendusi.”
Käina abivallavanem Tiivi Lipp lisas, et koostatud Kassari saare üldplaneeringu ette­panekute kaardile sai nüüd kirja kogu olemasolev info. “Need on konkreetsed asjad, mis enne kaardilt ei kao, kui mõni ametkond või isik leiab, et see on vastuolus seaduste või mingite oluliste arvestamist vajavate huvidega – siis tuleb teha korrektiive,” ütles Lipp.
Murekohad teada
Kuus aastat vallas abi­vallavanemana töötanud Lipp ütles, et oli seni arvamusel, et väikeses kogukonnas on kõik murekohad niigi teada. “Olen oma mõtteid arutelude käigus korrigeerinud,” tõdes Lipp. “Tagasiside on väga oluline, kuigi päris üllatavaid asju arutelude käigus ei öeldud. Meil on nii väike kogukond ja ikka suhtleme – ma ei ela ainult vallamajas,” lisas ta.
Kogu Käina valla üldplaneering on kehtestatud 2006. aastal ja seda pole kavas praegu ümber teha. “Uuendame ainult 2003. aastal kehtestatud Kassari üldplaneeringut, sest ülejäänud valla üldplaneering praegu toimib tõrgeteta,” selgitas Lipp.
Töö jätkub
Kaasamiskava on valmis ja nüüd algatab vald üldplaneeringu. Kaasamiskava projekti käigus kogutu on lähtematerjal, mille põhjal valmivad üldplaneeringu lähteseisukohad ja eskiis.
Kui seegi on omakorda läbi arutatud ja lõplik, läheb Kassari saare üldplaneering kooskõlastamisele ametkondadega, seejärel tuleb vastuvõtmine ning avalikustamine.
Valmiv üldplaneering koosneb kaardist ja tekstist. Kaasamiskava käigus valminud materjalidega saab terve suve tutvuda Orjaku infomajas, Kassari poes ja Kassari haridusseltsi majas.

Veel lugemist: