Connect with us

Uudised

Hiiumaal doonoreid keskmisest rohkem

Mullu kuulus Hiiumaa PERHi verekeskuse tööpiirkonna doonoriterohkeimate maakondade hulka.
Esikolmiku moodustasid Saaremaa, Hiiumaa ja Järvamaa, kus doonoreid oli doonoriealisest elanikkonnast vastavalt 5,4, 5,3 ja 5,1 protsenti.
Eelmisel aastal korraldas Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) verekeskus Kärdlas ja Käinas kokku kuus doonoripäeva.
Hiiumaa doonoripäevasid külastas aasta jooksul 449 inimest, kellest 404 abiga kogus keskus 180 liitrit elupäästvat doonoriverd.
24 doonorit andis verd esimest korda. “Julgustame neid ka edaspidi oma heategusid jätkama,” ütles regionaalhaigla verekeskuse juhataja Riin Kullaste.
Verekeskus kutsub nii uusi kui ka püsidoonoreid taas verd loovutama: teisipäeval, 17. aprillil kl 13–18 Kärdla kultuurikeskuses (Rookopli 18, Kärdla) ja kolmapäeval, 18. aprillil kl 8–11 Käina huvi- ja kultuurikeskuses (Mäe 2, Käina).
Doonoriks saab olla inimene, kes on:
• terve, ei põe parajasti mõnda viirushaigust ega tarvita ravimeid
• puhanud ja söönud
• kehakaaluga üle 50 kg
• 18-60aastane
Viimasest vereandmisest peab olema möödunud meestel 60 päeva ja naistel 90 päeva.
Nõelravi, tätoveerimisi või naha augustamisi teinu saab verd loovutada nelja kuu möödudes.
Vereloovutusele tulles tuleb võtta kaasa pildi ja isikukoodiga isikuttõendav dokument.
Doonoriverd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul.
Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.
Lisainfo www.verekeskus.ee ja www.facebook.com/DoonoridjaSobrad
HL

Veel lugemist:

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal tehakse 4. mail toimuvate Teeme Ära! talgute korras korda näiteks kormoranide vaatamise pink, rajatakse õpiaeda ja tehakse lihtsalt kevadist koristust.  Männamaa külaselts korraldab...

Uudised

Kärdlas peetud Lääne-Eesti provintsiteatrite festivalil said üheteist trupi seas laureaadiks ka Salme Vallateater ja Taritu Tubateater. Hiidlaste endi Naaditeater tõi Kärdla kultuurikeskusesse ka täismaja...