Jälgi meid
Restoranide nädal top banner 17.-24.10.24

UUDISED

KURSS ROOTSI | Hiiumaa tähistab suurpõgenemise 80. aastapäeva Vabaduse regatiga

Laupäeval, 10. augustil toimub Hiiumaal Kalana jahisadamas “Vabaduseregatt 1944”. Üritus on pühendatud 1944. aasta Suurpõgenemise 80. aastapäevale, mil kümned tuhanded eestlased, nende hulgas ka mitutuhat hiidlast põgenesid Nõukogude okupatsiooni eest läände, otsides vabadust ja turvalisust.

Keskpäeval algav mälestuspäev toob kokku ajaloolased, mälestusürituste osalejad ja muusikud, et meenutada nii 1944. aasta poliitilist olukorda Eestis kui ka selle aja traagilisi sündmusi, pöörates erilist tähelepanu Hiiumaal toimunule. Kõnedele järgneb kontsert ja ühislaulmine ansambliga Väliharf, mille käigus saadetakse teele lahkuvad laevad.

Regatt algab kell 13 Kalana jahisadamast, kus purjekad ja väikelaevad, eesotsas pealaev Lisettega, võtavad suuna Rootsi Dalarö sadamasse. Ülesõit kestab sõltuvalt ilmaoludest 24-36 tundi. Regatil osalejate seas on ka Raivo Hansen, kelle isa Jüri oli üks 1944. aastal purjelaeval Enge Hiiumaalt põgenenud eestlastest. Hansen rääkis Hiiu Lehele, et Rootsi jõudmise järel küsiti isalt tema varasema tegevuse kohta ning tõlkes muutus tema “elukutse” metsavennast metsameheks. Nii sattus Jüri Rootsis metsatöödele nagu paljud Eesti põgenikud.

Priit Laineste on Jüri Hansenist teinud dokumentaalfilmi “Jüri”, mida Kalanas 10. augustil ka näha saab. Vabaduse regatil väntab Laineste filmile järge.

Regatil võivad osaleda kõik soovijad, kellel on oma laev või purjekas. Selleks palutakse ühendust võtta korraldajatega. Teekonnal tehakse lühike peatus, et mälestada 80 aastat tagasi merel hukkunuid. 12. augustil võtavad Dalarö sadamas regatil osalejaid vastu Rootsi Eestlaste Liidu esindajad, kohalik rannarahvas ja ajaloolased, kes on hoidnud Suurpõgenemise mälestust elavana.
“Vabaduseregatt 1944” korraldamist toetavad Hiiumaa vald, Kaitseliidu Hiiumaa malev, Rootsi Eestlaste Liit (REL), Üleilmse eestluse ja kultuuridiplomaatia osakond (EV välisministeerium), Eesti Kultuurkapital, Hiiu Purjelaeva Selts, SA Hiiumaa Sadamad, Märt Kelder ja Priit Laineste.

Veel lugemist:

SPORT

Eelmisel nädalal olid Balti korvpalliliigas BBBL võistlustules KK Askus Jetoili / Haapsalu Herilaste U12 ühisvõistkonna korvpallipoisid. Avaetapp Riias möödus edukalt ja nelja võiduga ollakse...

ROHENÄPP

Urve Harjakut teatakse Kärdlas ilusa koduaia ja kunagise ainsa mahepoe omanikuna. Kalda tänava koduõue saab üle piirdetara kiigata, aga veel parem on aeda sisse...

UUDISED

Osaühing Roundway plaanib Kalana küla lähistele merre rajada Hiiumaa esimese avamere kalakasvanduse.

UUDISED

Koolijuht Antti Leigri ja kaks vallavolikogu reformierakondlastest liiget, Evelin Lehtsaar ja Riho Rahuoja moodustasid volikogus fraktsiooni „Seisame hiidlaste eest“.