Connect with us

Tervis

Vilma Tikerpuu: Muret teevad puugid

Hiljuti valminud “Maakonna tervise ja heaolu näitajate ülevaate” tulemused nõuavad pikemat ja põhjalikumat analüüsi, aga üldiselt on Hiiumaa tulemused Eesti keskmised.
Muret tekitavad meil puugid ehk puugihammustused. Probleem on nii tõsine, et vaja oleks teha ennetusetööd elanikkonnale. Mõnes mõttes seda ka tehakse – perearstikeskustes soovitatakse teha puugivastast vaktsineerimist, aga kahjuks aitab see ainult puukentsefaliidi haigestumise ärahoidmisel. Hirmu all hoiab hiidlasi aga puukborrelioos ehk Lyme tõbi, selle vastu kahjuks vaktsiini ei ole.
Mida siiski tehtud ja annab veel teha? Esmalt tuleb koolitada abiandjaid ehk tervishoiutöötajaid. Seda on tehtud järjest mitmel aastal ja selleks oleme maakonda tellinud head spetsialistid, kes meie tervishoiutöötajaid koolitavad.
Käesoleval aastal on meie meedikuid koolitanud Tartu ülikooli arstiteaduskonna dotsent Marje Oona. 7. veebruaril olid meedikud pärast tööpäeva temaatilisel koolitusel puukborrelioosist ja selle ravist, lektoriks rahvusvaheliselt tuntud neuroloog dr Toomas Toomsoo.
Kindlasti jagavad oma teadmisi patsientidele perearst ja pereõde. Igal aastal on ka meie omas ajakirjanduses olnud juttu puukide ohust, selgitatud, kuidas vältida puugihammustust ning jagada Hiiumaad väga tüütutute ja ohtlike putukatega.
Omalt poolt soovitan vaktsineerida end nende haiguste vastu, mille ennetuseks on olemas vaktsiinid.
Rõõmustab, et paar aastat on HUPS-is Amori keskuse näol võimalik noortele anda teadmisi suhete, pereplaneerimise, jms alal. Spetsialistid käivad koolides loengutel, on võimalik tulla ka arsti ja spetsialisti vastuvõtule, ühtlasi anda analüüse.
Rõõmustab, et suitsetajate osakaal on saarel langenud.
VILMA TIKERPUU
Hiiu maakonna terviseedenduse spetsialist

Veel lugemist:

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal tehakse 4. mail toimuvate Teeme Ära! talgute korras korda näiteks kormoranide vaatamise pink, rajatakse õpiaeda ja tehakse lihtsalt kevadist koristust.  Männamaa külaselts korraldab...

Uudised

Kärdlas peetud Lääne-Eesti provintsiteatrite festivalil said üheteist trupi seas laureaadiks ka Salme Vallateater ja Taritu Tubateater. Hiidlaste endi Naaditeater tõi Kärdla kultuurikeskusesse ka täismaja...