Võit konkursil “Märka LEADERit” on suur tunnustus projektile Sirguvad Söögisellid, mille üks partnereid Hiidlaste koostöökogu.
Kuid lisaks tunnustusele on sellest projektist Hiiumaal sündinud palju häid asju. Lauka koolisöökla kokk Aimi Aromatova tõi koduvalla lasteasutuste köökidesse kohalike inimeste kasvatatud toidu, andes neile nii lisasissetulekut ja pakkudes lastele ökoloogiliselt puhast toitu.
Kohalikku toitu kasutama on koolitatud nii lasteasutuste kokkasid ja sööklate toiduga varustajaid kui ka kohalikke ettevõtjaid.
Käina ja Kärdla kooli õpilased on saanud nautida toidutegemist ja saanud kokata koos tippkokkade Ants Uustalu ja Peeter Piheliga ning piiluda kokandusguru Dmitri Demjanovi kööki. Nad on õppinud toiduvalmistamist Saaremaa mahetootja Aivar Kallase ja taimetark Mercedes Merimaa näpunäidete järgi.
Merimaa koolitusel käinud ajakirjanik tuli toimetusse täiesti vaimustuses. Teadis ta ju ennegi, et nõges sünnib süüa, aga see, et põldrõigas ehk rakvere raibe on sama maitsega kui spargel, oli täielik üllatus! Peaasi, et sa põldrõigast mürgiga töödeldud põllult ei korjaks.
Need lapsed, kel oli õnnelik võimalus selles projektis osaleda, ei arva enam kindlasti, et söögiks kõlbavad vaid “purksid” ja “tšipsid”. Veel enam, nad oskavad ise teha tervislikke köögiviljakrõpsusid ja mahehamburgereid. Köök aga on nende jaoks põnev laboratoorium, kus isegi kõrvenõgesest saab maitsva salati, piruka ja puljongi.
Hiiu Leht soovib, et Hiidlaste koostöökogul jätkuks ka järgmiseks Euroopa Liidu eelarveperioodiks säravaid ideid, millest meil kõigil kasu, ja häid partnereid, kellega koos neid ellu viia.
27. september 2013