Connect with us

Uudised

Kuidas alustati ehk kes oleks parim praegu

On saanud tavaks selgitada aasta lõpul parimaid sportlasi. Vaatame lähemalt, kuidas sai alguse aasta sportlaste selgitamine Hiiumaal.
Peale seda, kui 1955. aastal ajaleht Noorte Hääl selgitas välja esmakordselt populaarsema sportlase Eestis, kelleks osutus kuulitõukaja Feliks Pirts, alustati järgnevatel aastatel ka rajoonides populaarsemate sportlaste valimistega.
1957. aastal otsustasid VS Jõud rajooninõukogu presiidium ja aja­lehe Nõukogude Hiiumaa toimetus valida Hiiumaa populaarseima sportlase rahva­hääletusega. 15. detsembriks olid saabunud 146 spordihuvilise ette­panekud. Kõige rohkem hääli – 55 kogus Kärdla keskkooli 11. klassi õpilane Hillar Eller. Hääli sai kokku 13 sportlast. Kerge­jõustiklastest kogusid kõige rohkem hääli Helgi Sõstar, Silvi Rist, Aavo Lind, Jaan Riisenberg ja Lembit Sauer. Kolm häält said lauatennise mängijad Miralda Köök, Miloone Piil ja Mati Heinapuu. Veel said hääli laskur Ervin Norgan, maletaja Heldur Võsa ja mitmekülgne spordimees Uno Kangur.
Hillar Elleri parimad tulemused olid 100 meetri jooksu aeg 11,3 ja 200 meetri jooksu aeg 24,3 ning kaugushüppe tulemus 6.45. Eller oli tol ajal 18aastane ja ka käesoleval ajal on tema tulemused igati arvestatavad.
1962. aastal populaarsemate sportlaste valimise süsteemi muudeti. Parimad valis VS Jõud presiidium. 1965. aastal hakati valima eraldi parimaid meeste ja naiste arvestuses. Esimeseks parimaks naissportlaseks valiti Ene Mänd ja meestest Arvo-Jüri Rist.
Kui tänavu toimuks parimate valimine 1957. aasta süsteemi alusel ehk rahvahääletusel, oleks parima sportlase kandidaadiks taas Kärdla kooli õpilane ja nimelt Marcus Mäll. Marcuse selle aasta parimaks tulemuseks oli 400 meetri jooks ajaga 50,10 – see tulemus on Eestis aasta parim A-vanuse­klassis. Ka tuli Marcus Mäll tänavu mitme­kordseks Eesti noorte meistriks ning Balti riikide meistrivõistlustel võitis hõbe- ja pronksmedalid Eesti noorte­koondise ridades.
Lembit Sauer
spordiveteran

Veel lugemist:

Uudised

Hiiumaa karu on taas liikvel ja jäi eile õhtul Sigala külas Jörgen Novitski kaamera ette. Videot jagas naabrimees Jaanus Marrandi. Karuvideo üles võtnud Jörgen...

Juhtkiri

Mati aa kiusaja. Ta nimi äi pea üldsegid Mati olema. Ta vöib olla ka Jüri vöi Mari, Ainar vöi Aina, Mart vöi Maie.   Kiusaja...

Püha Lepa Leht

Püha Lepa Leht on tuhandetelt lugejatelt saanud kirju, milles on tõstatatud küsimus, et kes on see õige hiidlane? Kas selle staatuse tagab sündimine saarel...

Uudised

Mägipe kalurionni juurde kogunes reede hommikul üle 30 vabatahtliku, et Päästeameti ja Keskkonnaameti spetsialistide juhendamisel koristada nädala alguses rannal avastatud naftareostust. Kaljo Pihlamets juhtis...