Connect with us

Uudised

Avatud talude päeval avab uksed vaid üks põllumajandustootja

FACEBOOK/ TATERMA TAIMEAED
Avatud talude päeva nimekirjas on Hiiumaal seitse talu, nende hulgast vaid üks põllumajandustootja – Lepaniidi mahetalu.
Avatud talude päev on ellu kutsutud selleks, et tutvustada põllumajandust ja maaelu, aga paistab, et Hiiumaal talunikud külalisi väga ei oota. Ainsa tootmistaluna on nimekirjas perekond Vannase Lepaniidi mahetalu Ristivälja külas. Ülejäänud kuus avatud talude päevale registreerunut on küll moel või teisel maaeluga seotud, kuid mitte tegutsevad põllumajandusettevõtted.
Seda, miks teised Hiiumaa talupidajad nii entusiastlikult põllumajandust tutvustada ja külalisi vastu võtta ei soovi, ei osanud Vannas öelda. “Ma ei tea, eks ta väsitav on,” oletas ta. “Kuna meil on endal ka talupood, siis väike motivaator on ka see.” Nii ongi Lepaniidi lamba- ja kitsekasvatustalu uksed sel nädalavahetusel lahti lausa kahel päeval, nii laupäeval kui pühapäeval.
Varasematel aastatel on oma Ala farmi uksed külalistele avanud ka OÜ Hiiumaa Agro. Ettevõtte juhatuse liige Sulev Matto ütles, et sel aastal ei saa nad külalisi vastu võtta, sest käimas on ehitustööd. “Me arendame oma farmi, aga külastajaile ei oleks see praegu lihtsalt turvaline,” selgitas ta.
Põnev taimeaed Tatermal
Pühapäeval avab esimest korda uksed perekond Teigari ettevõte OÜ Taterma Taimeaed. “Paljud ju ei tea, et meil siin selline taimeaed on ja otsustasime, et tuleme esimest korda avatud talude päevaga kaasa,” rääkis aia perenaine Reet Teigar.
Ta möönis, et tegemist ei ole küll päris põllumajandusettevõttega, kuid nende juures saab tutvuda ilutaimede, viljapuude ja marjapõõsaste kasvatamisega. Eraldi selle päeva puhul tuuakse kohale tibud, kanad ja jänesed, et ka lastel oleks keda vaadata.
Taterma külas asuv taimeaed ongi perenaise Reet Teigari kätetöö. Iluaianduse ja istikute kasvatamisega on ta tegelenud peaaegu kogu elu. Hiiumaale kolis 1987. aasta kevadel ja Tatermale 2000. aastal, kus hakkas omale iluaeda rajama. Kuna taimed enam aeda ära ei mahtunud, andsid tütred Reedale nõu avada oma taimeaed. Mõte sai teoks 2012. aastal ja nüüd müüakse taimeaias omakasvatatud püsililli, istikuid, ilupuid- ja põõsaid ning viljapuid, aga vahendatakse ka mandril oleva Tõnu talu puukooli istikuid.
Toredaid ettevõtmisi näeb avatud talude päeval mitmeid. Näiteks laupäeval on Lehtma taluturul müügil Hiiumaa talude tooteid ja avatud hüpik-kohvik. Külalisi ootavad ka Mihkli talumuuseum, Kroogi talumuuseum, Luidja tsirkusetalu ja Dagen Haus külaliste-maja.
Selleks, et neist kõigist osa saada, liigub avatud talude vahel mõlemal päeval kollane retrobuss.
Rohkem teavet leiab veebilehelt www.avatudtalud.ee

Veel lugemist:

Galerii

Traditsiooniliselt 1. mail peetava Kärdla päeva põhiürituseks kujunes linnajooks, mille võitsid Karl Johan Kastein ja Anni Kingsepp. Kultuurikeskuses peeti endise linnapeade osavõtul visioonikonverentsi ning...

Taskuhääling

Köikide Jüttude kümnendas osas käis külas Hiidlaste Koostöökogu juht ja kalur Ilmi Aksli.

Nööbist kinni

Kes tohib Hiiumaa vallavalitsuses kasutada kütusekaarti? Kas osavallavanematel on kütusekaart? Kas varasemalt (enne Aivar Viidiku juhtumit – R.V) on täheldatud kaartide väärkasutamist? Kuidas on...

Digileht

Hiiu Leht 03. aprillil Eiffeli eelkäija sai 150 Ohtlike jäätmete ringil jäi ruumist puudu Kas osavallavanemal peaks olema kütusekaart? Kaks naist loovad Kärdlas ilu...