Vastlapäev on kooliköökides üks väheseid, kui mitte ainus päev aastas, kus tehakse igal pool ühte ja sama toitu. Hernesupp ja vastlakukkel peab olema laual nagu aamen kirikus. Koolikokad üle saare ei kurda, et lapsed pirtsutaksid.
Toitumisspetsialistid rõhutavad tihti seda, et väga paljude, kui mitte kõigi laste päeva kõige tähtsam toidukord tuleb köögist. Paljudele ainus sooja söögiga kord, lisaks tervislik ja tasakaalus.
Hiiumaa kolme kooli kokad jõudsid vastlapäeval hea supi saladuste kõrvale rääkida ka seda, kust ja kuidas üldse toit kooli jõuab ning taldrikusse saab. Ideaalmaailmas peaks laste taldrikule jõudma vaid kohalik toit, kuid paraku ei ole see võimalik isegi Hiiumaal. Põhjusel, et nii palju seda lihtsalt ei ole ja seda tikutulega taga otsida pole alati aega.