Jälgi meid
Tüür bänner

UUDISED

Kirssmanni talvesupp

Näh, mul üks natust vanaks jäänd jutt siin, juba jõulu ajal kribasin.
Ega jõuluajal eesti rahval muud pole kui ikka üks rasvane siapraad ja verevorst ja mulgid kapsad ja muu siuke. Ja siis tulevad aasta vahetuse lauad nigust äke. Süiakse, ägisetakse nii mõnigi lubab piale pühasid, et hakkab taime toitlaseks. Enamaste seda mudugist ei juhtu. Sest inime pole kits, kes paljast heinast söönuks saab. Ütelgu need täis taime toidulised mida tahes. Inimeseloom ültse nii suure ajuga olevuseks sai areneda selle pärast, et õppis liha sööma. Isegist ahvid söövad sipelgaid ja ka päris liha. Telekast millagi näitas, kuda ahvid jahi korraldasivad ja pärast rahul olevalt veriseid looma tükka järasivad.
A’ noh, mis ma jälle jahun. Millest ma ültse alustasingi? Nojah, et jõul ja sia praad ja ültse. Ausaste üteldes, eks need jõulu meele olud ole minust minevikku jäänd. Lohistad niisama päevakesi, lase nooremad rõõmustavad. A’ see ei tähenda, et ka minusugune vana näss ültse rõõmu ei oska tunda. Süia meeldib mulle ikka veel. Näituseks tegin ükspäev supi, mis nii hia välja kukkus, et tahaks kohe reptsepti jagama hakata.
Noh, eit oli tõbine, ei see taht miskit süia, ei jäksand mudugist teha kah. Ma siis ise tegin. Kui nüüd koostise osasid loete, siis ehk küsite, et mis peenutsemine see ühel maamehel olgu! Et miks just hiinakapsas ja mitte tavaline kapsa pia? A’ miks mitte kui poodis saada on ja üpriske odav kah on, eksole? Eluaeg vänget tavalist kapsast söödud, vahelduseks on mahe hiinakapsas täitsa hia. See sobib hiaste ka näituseks kalaga kokku.
Reptsept on lihtne, koguseid piab tunde järge panema. Ainult piaasi: vürtsisi ja ürtisi ei tohi liiga palju sisse toppida, ikka näpuotsaga.
Reptsept: kartul, porgand, hiinakapsas, kalkuni hakkliha, odra jahu, neli küüslaugu küünt, sool, must pipar, muskaadi pulbert, aedliivateed ehk tüümjani, rosmariini.
Noh, meitel tütre tütar Ulla käib suiti oma perega külas, tema on usin igast ürtisi ja vürtsisi tooma, seisavad meitel kapis. Ja et ma vana aegne inime olen, kes miskit raisku ei taha lasta, eks siis pia kasutama samuseid tüümjane ja muid siukseid.
Tegemine on lihtne. Pane hakk liha koos köögi viljadega keema, lisa küüslauk ja sool, lõpu pole maitse ained ja paksenduseks sega sisse odra jahu.
Tulemus sai paganama maitsev. Nigust vorsti supp või nigust oleks sia liha sisse praetud. Eks kalkun, küüslauk ja vürtsid selle huvitava puketi lõivad. Igastahes talvisel ajal piabki selliseid hautatud rokkasid, suppisid ja lögasid tegema. Kui siukseid sööd, siis tunned, kuda kõhul ja mudu organismusel on sest hia olla on.
Muideks, ma lehest lugesin, et näituseks hiina medissiinis soovitatakse talvel hautiseid süia. Värske salati rohke krõmpsutamine sobivat rohkem suviseks ajaks. Eks tal miskine tõe põhi all ole. Ega talvel nigust jah erite ei viitsi külma salatit närida.
Noh, ma nüüd lõpetan teite tüütamise ära. Seks korraks.

Veel lugemist: