Jälgi meid

Arvamus

ANDRUS KIVIRÄHK | Hiiumaa avastamine

Hiiumaa oli omal ajal minu jaoks samasugune muinasjutuline ja saladuslik saar nagu Madagaskar või Iirimaa. Ma polnud seal käinud ja ega sinna ei saanudki minna – nõukogude sõdur valvas sadamas ja tahtis näha propuskit. Ehk siis kutset. Aga mind ei kutsunud keegi, ma ei tundnud Hiiumaal ainsatki inimest. Hiiumaa oli kauge ja kättesaamatu. 

Siis, ülikoolis, pärast esimest kursust, pidi iga tudeng valima enesele välja ühe maakonnalehe, et sõita sinna suvepraktikale. Ja valida võis ka Hiiumaad! Mida ma sedamaid tegingi – ning saingi loa sinna sõitmiseks! Olin ütlemata erutunud, umbes samavõrra, nagu kunagi paljude aastate pärast, kui mulle helistati ja küsiti, kas ma ei tahaks sõita Austraaliasse, külla sealsetele eestlastele. Muidugi ma tahtsin, ehkki see tundus nii uskumatu – sõita Austraaliasse! Täpselt nii nagu 1989. aastal tundus ennekuulmatult haruldane võimalus astuda meretaguse Hiiumaa pinnale.

Ma sain kutse ja sõitsin bussiga Kärdlasse. Mul polnud aimugi, kus asub ajalehe „Nõukogude Hiiumaa“ toimetus. Polnud ka kellegi käest küsida – suvine Kärdla oli täiesti inimtühi. Viimaks siiski tuli keegi ja juhatas. Nii jõudsin ma pärale. Suvepraktika võis alata.

Lisa kommentaar

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Veel lugemist:

Uudised

Küüditamise aastapäeva mälestuskoosolekul Lehtma sadamas toonitas president Alar Karis, et agressioon ning julmus ei ole maailmast kadunud, vaid ähvardab ka meie julgeolekut igapäevaselt.

Kultuur

Hiljuti Hiiumaa Muuseumis tutvustatud kogukonnaportaalist KIVIKE leiab muuhulgas Hiiumaalt kogutud lugusid, muinasjutte, muistendeid ja ülestähendusi alates 19. sajandist. 

Uudised

Hiiumaale mitteametlikule visiidile tulnud president Alar Karis pandi Orjaku sadamas proovile, kui ühtäkki veest appihüüdeid kostis.

Teema

Hiiumaal suveüritustest puudust ei tule, kontserte ning festivale on saarel küll ja veel. Keerulisem on olukord aga teatril – sest oma teatrimaja saarel puudub.