Jälgi meid
Tüür bänner

TOIT

Angervaksast saab limonaadi, juuksetugevdajat ja musta värvi

Foto: Kaisa Kääramees. Angervaksa õied on maitselt tugeva, täidlase, magusa mesise- või vanillihõngulise maitsega.
Aromaatne martsipani hõngust pakatav õhk ning teid ääristavad pehmed kreemikates-valgetes toonides angervaksa õiepöörised annavad mõista, et tärganud on aasade kuninganna, keda esivanemad kutsunud ka tuulerohuks, risthambaks, hobuseurmarohuks ning angerpüksiks. Hiiumaal on angervaksa kutsutud ka vormioksaks.

Rahvaluules on angervaksa peetud vägagi pühaks taimeks ning omistatud talle suurt väge. Arvati, et angervaksa magus aroom annab selgeltnägemise ning haldjatega suhtlemise võime. Angervaksa põimimine pruudipärga tõotas tuua rõõmu ning õnnistust pruutpaarile. Tavapärane oli ka taime põrandale laialipuistamine, mis aitas vabaneda halbadest aroomidest ruumis, luua pehme sooja jalgealuse ning ennetada haigustesse nakatumist. Vanad eestlased tarvitsesid õitsvat angervaksa pista kaitseks kurja eest ka majalaudade ja palkide vahele.

Veel lugemist:

LAIAST MAAILMAST

Prantslased on hädas veinitootmisega, sest nii kliima kui ka tarbimisharjumused annavad sellele väärikale traditsioonile valusalt pihta.

UUDISED

Eile pidasid Hiiumaal Laasi jahipiirkonnas jahti kohalikud kütid koos Tartu jahimeestega.

ISETEGEMINE

Vineeri ajalugu Eestis on pikk ja väärikas, oli ju Lutheri tehas omal ajal vineeri tootmises maailmanimi. Hiiumaal väärindatakse vineeri omamoodi – triibuliselt. Triibuvineeri loonud...

UUDISED

Albert Pulleritsu nimelise noore statistiku preemia pälvis tänavu Alice Mikk, kes kaitses kevadel oma magistritööd TalTech majandusanalüüsi erialal teemal „Tööjõumaksudest kõrvalehoidumist ennustavad tegurid ettevõtte...