Connect with us

Uudised

Riiklike kultuuripreemiate kandidaatidest

ekraanikuva
Nagu igal aastal, annab Eesti riik välja kolm kultuuri­preemiat pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest ning viis preemiat mullu avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest.
Kultuuri elutööpreemia kandidaatide seas on vähemalt kaks Hiiumaa juurtega loovisikut: kirjanik, luuletaja, stsenarist, tõlkija ja publitsist Arvo Valton-Vallikivi ning näitleja Ines Aru.
Kultuuri aastapreemiate kandidaatide hulgas on dirigent ja laulja Endrik Üksvärav, kelle puhul MTÜ Kerema Kultuurikoda tõstis esile erakordselt sisukat ja kunstiliselt kõrgetasemelist tegevust Collegium Musicale kunstilise juhi ja dirigendina.
Monograafia “Oma alma materit otsimas. Enne Teist maailmasõda Euroopa tehnikakõrgkoolidest võrsunud Eesti insenerid ja arhitektid” eest on aastapreemiale esitatud raamatu autorid, emeriitpofessor Raimo Pullat ja Tõnis Liibek.
Arhitektuuriajaloolase Carl-Dag Lige kandidatuuri esitas Eesti Arhitektuurimuuseum näituse “Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant” koostamise eest. Perekonnanime järgi võiks arvata, et tegemist on samuti hiidlaste järeltulijaga. Carl-Dag Lige kinnitas, et ta isapoolne suguvõsa on tõesti Hiiumaalt: “Mu vanaisa, ehitusinsener Uno Lige kasvas Tiigi talus, Ligema külas. Kõik Liged on teadaolevalt sugulased omavahel. Aga juba mu isa sündis mandril, samuti mina. Hiidlaseks ma ennast nimetada ei saa, kuigi seal on palju sugulasi ja Hiiumaa on mulle väga kallis!”
Tänavu kandideerib riigi kultuuripreemiatele 88 loov­isikut ja loomingulist kollektiivi: 41 on esitatud pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest väljaantavale preemiale. Möödunud aasta silmapaistva loomingu eest on tehtud premeerimiseks 47 ettepanekut.
Kultuuri elutööpreemia suurus on 64 000 eurot, preemia möödunud aastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate loominguliste saavutuste eest on 9600 eurot.
Preemiad antakse üle Eesti Vabariigi aastapäeva ajal koos riiklike spordipreemiate, teaduspreemiate ning Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinnaga.

Veel lugemist:

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....

Uudised

Kärdlas peetud Lääne-Eesti provintsiteatrite festivalil said üheteist trupi seas laureaadiks ka Salme Vallateater ja Taritu Tubateater. Hiidlaste endi Naaditeater tõi Kärdla kultuurikeskusesse ka täismaja...