Connect with us

Juhtkiri

Kes võidavad?

SDE ja valimisliit Ühine Hiiumaa lubasid koalitsioonilepingus vähendada perede kulutusi lasteaiateenusele ja ühtlustada need üle Hiiumaa.
Nüüd on asjad niikaugel, et vallavalitsus on vastava eelnõu viinud volikogu töölauale.
Ka lapsevanemaid on teavitatud uuest aastast tõenäoliselt kehtima hakkavast 30eurosest kohatasust.
Kärdla, Kõrgessaare ja Käina on praegu lapsevanema jaoks kõige kulukamad lasteaiad ja neis muutub kuu kulu tõepoolest kümme­kond eurot odavamaks. Küll aga hakkavad neis laste­aedades suuremat kohatasu maksma koolieelikute vanemad.
Rahaliselt kaotavad pisemate lasteaedade, Suuremõisa, Palade ja Emmaste lapsevanemad, kes ilmselt on ka kõige hinnatundlikumad. Nemad hakkavad igas kuus ligi 6 eurot rohkem maksma.
Koalitsioonilepingus seatud eesmärk on ju õilis. Ja Kärdla lasteaias on ilmselt rohkem lapsi kui Paladel, Emmastes ja Suuremõisas kokku. Seega on rohkem neid lapsevanemaid, kes edaspidi vähem maksma peavad.
Saare pisemate lasteaedade vanematelt hinnatõusu kohta nurinat kuulda pole. Pigem ollakse nõus isegi rohkem maksma, sest tilluke lasteaed tundub väga suure privileegina.
Uus süsteem aga tekitab küsimuse, kuidas mõjutab see valla eelarvet? Kas väikeste laste­aedade  suurem kohatasu läheb nende endi hüvanguks või tasakaalustatakse sellega seda, et suurte lasteaedade kohatasu on väiksem?

11. oktoober 2019

Veel lugemist:

Galerii

Traditsiooniliselt 1. mail peetava Kärdla päeva põhiürituseks kujunes linnajooks, mille võitsid Karl Johan Kastein ja Anni Kingsepp. Kultuurikeskuses peeti endise linnapeade osavõtul visioonikonverentsi ning...

Nööbist kinni

Kes tohib Hiiumaa vallavalitsuses kasutada kütusekaarti? Kas osavallavanematel on kütusekaart? Kas varasemalt (enne Aivar Viidiku juhtumit – R.V) on täheldatud kaartide väärkasutamist? Kuidas on...

Uudised

Neli aastat pole vald ohtlike jäätmete kogumisringi tellinud ja nüüdne osutas, kui suur vajadus tegelikult sellise teenuse järgi on, sest autod said enne täis,...

Digileht

Hiiu Leht 03. aprillil Eiffeli eelkäija sai 150 Ohtlike jäätmete ringil jäi ruumist puudu Kas osavallavanemal peaks olema kütusekaart? Kaks naist loovad Kärdlas ilu...