Connect with us

Arutelu

Militaarajaloo selts andis alla

Mart Mõniste
Mart Mõniste
Selle aasta märtsikuus puhkes Tahkuna Lume­sõda, mille lahingute käigus purunes Malvaste teeristis asunud Tahkuna tuletorni ja Hiiumaa militaar­muuseumi infotahvel.
Niigi kahvatu Tahkuna tuletorni pilt muutus hirmust lubi­valgeks, militaarmuuseumi infotahvel sai kergeid kriimustusi ja õnnestus evakueerida. Lahingud lõppesid ja järgi jäi lääbakile vajunud info­tahvel.
Asusime militaarmuuseumi poole pealt kirjavahetusse vallavalitsusega, lootes sõja­haavade parandamist. Oli märtsikuu lõpp.
Vallavalitsus saatis infosõja eesliinile osavalla­valitsuse, kes valis viivituslahingute taktika ja e-kirjadele ei vastanud. Osava manöövri, telefoni­kõnega, sundis militaar­muuseum vallavalitsuse infosõjas otsesesse lahingkontakti ent vallavalitsus rakendas tuntud-teatud sõjakavalust kinnitades, et asjaga tegeletakse. Oli aprillikuu lõpp.
Militaarmuuseum tõmbus positsioonisõtta, jätkates virtuaal­kaevikust regulaarsete infolöökide andmist sagedusega üks e-kiri nädalas. Aeg-ajalt tugevdasime survet, saates teele järjekordse pildi ühejalgsest infotahvlist. Tulemusi ei olnud. Osavald manööverdas vilunult ja suunas militaarmuuseumi infovood maanteeameti tulemüüridesse. Algas vastupealetung, mille käigus lisandus sõjateatrisse jõudu: selgus, et ühejalgne infotahvel on ebaseaduslikult paigaldatud ja võib-olla tuleks hoopis süüdlased üles leida ja neid toime pandud jõleduste eest karistada. Militaarmuuseum suutis otsustava vastu­löögiga tiibhaarangu riivistada. Edu tõi vastuväide, et infotahvli paigaldas sinna kadunuke ehk Kõrgessaare vallavalitsus. Oli maikuu lõpp.
Suve lähenedes ja vastutustundetute turistide sekkumist peljates proovis militaar­muuseum veel üht sõjakavalust: sidus infosõtta vallavolikogu esimehe. Esmapilgul näis, et meie manööver toob Lumesõjas otsustava pöörde, kuid osavalla valitud viivitus- ja kurnamis­taktika osutus ikkagi edukamaks.
17. juunil otsustas militaarmuuseum alla anda. Tegime alandava telefonikõne teeristi bussipaviljoni omanikule ja saavutasime kolme minutiga kokkuleppe paigaldada meie infotahvel paviljoni viilule.
Kaotaja korvab sõjakahjud. Reparatsioonina loovutame võitjale kogu meile teadaoleva informatsiooni:
– nelikanttoru saab ettevõttest Antes Sales;
– betoonisegu saab ettevõttest MullaAbi või ehitusmaterjalide poest Faasion;
– uue foto Tahkuna tuletornist saab kas Hiiumaa Fotoprojektist või Mudeliklubist;
– reklaamtahvleid valmistab Recado Meedia.
Head jaanipäeva!

Ain Tähiste
Hiiumaa militaarajaloo selts

Veel lugemist:

Uudised

Politsei-ja piirivalveametile tehtud teate kohaselt on tänaseks endine Kärdla osavallavanem Aivar Viidik kahe viimase kuu jooksul kasutanud kahel korral isikliku auto tankimiseks kütusekaarti, mis...

Uudised

Paar kuud kestnud remonditööde järel on Kõpu suvepood avamiseks valmis. Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et kauplus plaanitakse avada kolmapäeval, 22. mail. Müüjatena...

Uudised

Hiiumaal on üle nädala püsinud paigal eriti haruldased linnud kaugelt Kanadast – kaks väikest lumehane (Anser rossii), kes seltsivad rändel olevate hanede ja lagledega....

Uudised

Kärdlas peetud Lääne-Eesti provintsiteatrite festivalil said üheteist trupi seas laureaadiks ka Salme Vallateater ja Taritu Tubateater. Hiidlaste endi Naaditeater tõi Kärdla kultuurikeskusesse ka täismaja...