Connect with us

Uudised

Koera mikrokiip kohustuslikuks?

erakogu
Hiiumaa vallavalitsus on ühtlustamas koerte ja kasside pidamise eeskirja, kuna praegu osavaldades kehtivad eeskirjad erinevad peamiselt looma registreerimiskohustuse poolest.
Hiiumaa vallavolikogu 20. detsembri istungil esimesel lugemisel olnud eelnõu vastuvõtmisel ja jõustumisel tuleb koeraomanikel üle kogu Hiiumaa registreerida oma koer vallale kuuluvas koerte andmekogus. Kutsikas tuleb registreerida kümne päeva jooksul peale neljakuuseks saamist või muul juhul, kui omandatakse vanem koer. Registrisse kantud koer peab kaelarihma küljes kandma registreerimisnumbrit.
Praegu veel kehtiva eeskirja järgi on koera registreerimiskohustus vaid Kärdla linna ja Pühalepa valla territooriumil. Lisaks ühtlustatakse menetluses olevas eeskirjas omanikuta või hulkuva looma püüdmise ning hukkamise regulatsioone. Eelnõus on märgitud, et loom, kelle omanikku ei ole võimalik kindlaks teha, toimetatakse osavallavalitsuse poolt määratud hoiupaika. Hiiumaa loomakliiniku veterinaar Maris Kriggulson ütles, et looma­kliinik teeb praegugi osavaldadega koostööd hoiupaiga teenuse osutajana. Lisaks paigaldab kliinik loomadele mikrokiipe asutamisest saati, ka on neil ainsana Hiiumaal olemas kiibilugeja.
Muuhulgas näeb uus eeskiri ette, et omanik peab lemmik­loomale pimedal ajal kinnitama helkurrihma, helkurvöö või muu sarnase eseme.
Volikogu liige Ilmi Aksli esitas 10. jaanuaril eelnõule muudatusettepaneku, mille kohaselt tuleks valla territooriumil peetav koer kiibistada tegevusluba omava veterinaar­arsti poolt. Muude lemmikloomade, eelkõige kasside märgistamine mikrokiibiga oleks muudatus­ettepaneku kohaselt soovituslik.
Muudatusettepanekuid arutatakse järgmisel Hiiumaa vallavolikogu istungil eelnõu teisel lugemisel, mis toimub 24. jaanuaril.

Veel lugemist:

Uudised

Täpselt on teada, et tänavu tuli esimene tuulekala Hiiumaa rannakaluri mõrda 5. mail, eelmisel aastal juhtus see 7. mail.  Teade, et esimest tuulehaugi on...

Uudised

Emmastes reedel toimunud aasta ema tunnustusüritusel pälvis tiitli nelja lapse ema Ülle Vaga. Naise esitasid kandidaadiks tema kolleegid Hiiumaa sotsiaalkeskusest. Kandidaadi iseloomustuses ütlesid nad,...

Arvamus

Hiiu Leht korraldab Kärdla kultuurikeskuses valimisdebati reedel, 10. mail kell 17.00-18.30. Debatt on jälgitav ka otseülekandena. Osalevad Marina Kaljurand (SDE), Hanno Pevkur (RE), Jaak...

Digileht

Hiiu Leht 10.mail Käina kool tabelis kõrgel Tuulekala hakkas liikuma Hiidlane sai presidendilt preemia Lehmad kaovad nagu kevadine lumi Lapsed teavad: emal on vahel...