Connect with us

Juhtkiri

Truudusetud välja?

Valimisliidud on erakondadel varemgi tülinaks jalus olnud. 2000ndate algul tahtsid Reformierakond ja Keskerakond valimisliidud kohalike omavalitsuste valimistel lausa keelata. Õiguskantsler vaidlustas 2011. aastal vastu võetud seaduse ja riigikohus leidis, et valimisliitude keelustamine on õigusvastane.

Nüüd siis on käimas hoogne erakonnast väljaheitmine selle eest, kui erakonna liikmed kandideerivad valimisliitudes. Äsja sai sule sappa hulk Keskerakonna liikmeid, erand tehti millegipärast vaid Edgar Savisaarele.
Ajalehe Põhjarannik veergudel räägib üks väljaheidetuid, Kaarel Pürg, kes nagu ka Edgar Savisaar on Keskerakonna asutajaliige, ent keda see väljaheitmisest ei päästa. Pürgi sõnul ajendas teda valimisliidus kandideerima Keskerakonna juhtide ja peakontori hoolimatus kohalike küsimuste suhtes.
Sama karmilt kui Keskerakond, käitub “truudusetute” liikmetega ka Reformierakond. Nii heideti hulk erakonna liikmeid kohaliku valimisliidu tegemise eest välja Läänemaal. Teiste seas sai sule sappa isegi linnapea Urmas Sukles.
Sel nädalal peaks selguma, mis saatus ootab kolme Reformierakonna Hiiumaa piirkonna liiget: Tarmo Mänd ja Tõnu Otsason kandideerivad valimisliidus Kodu­saar, Üllar Padari valimisliidus Ühine Hiiumaa.
Padari, kes olnud Reformierakonna liige muljetavaldavalt kaua, 16 aastat, ütles, et ühines valimisliiduga, kuna usaldab neid inimesi, kellega koos valimisliit moodustati. Sisuliselt on see muidugi umbusaldus oma erakonnale. Eks erakonna ja piir­konna juhid peavad siis endalt küsima, mis on põhjus.

19. september 2017

Veel lugemist:

Uudised

“Lõpuks ometi“, “Ma olen seda päeva unes näinud“, “Mu päev oli korda läinud, kui uudist kuulsin“ – just sellised emotsioonid valdasid Luige Baari avamispeole...

Fotogalerii

Hiiumaa motoklubi Insula Deserta tegi laupäeval reisi Heltermaale, kus kasiti Ranna-Ellaks kutsutavat kuju. Lisaks külastasid motomehed üheskoos ka Hiiumaa maakauplusi. Fotod Eike Meresmaa

Digileht

Hiiu Leht 7.mail Luige baar tegi taas uksed lahti Ranna-Ella küüriti puhtaks Eakate peol 80 osalist Kergejõustiku ajalugu saab raamatuk Joonas Kiisler asus jahtklubi...

Uudised

Esmaspäeval algas õppus Kevadtorm, mis  toimub 17. maini peamiselt Pärnumaal, Läänemaal, Saaremaal, Hiiumaal ning Viljandimaal Mulgi vallas. Samas on vahetult õppuse eel, selle ajal...